SCORZONERA SEMİCANA DC. (YEMLİK)'NIN IN VİTRO ANTİRADİKAL, ANTİMİKROBİYAL, ANTİKANSER ÖZELLİKLERİ VE FİTOKİMYASAL İÇERİĞİNİN SAPTANMASI - KAK, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada Elazığ ve çevresinde yetişen ve sebze olarak tüketilen Scorzonera semicana (yemlik) bitkisinin su, etanol, metanol ve aseton ekstraktlarının antiradikal, antimikrobiyal, antikanser özellikleri ile içerdiği fitokimyasal bileşikler incelendi. Ekstraktların antiradikal özellikleri DPPH, ABTS ve OH radikali yok etme testleri ile; antimikrobiyal özellikleri Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus bakterileri ve Candida albicans mayasına karşı saptandı. Bu bitkinin antikanser özellikleri MCF-7 (insan meme kanseri), HCT-116 (insan kolon kanseri) ve LNCaP (insan prostat kanseri) hücreleri üzerinde in vitro şartlar altında MTT testiyle saptandı. Ayrıca bu bitkinin içerdiği vitaminler, steroller, flavonoitler, fenolik asitler ve yağ asitleri de tayin edildi. Çalışma sonuçlarına göre S. semicana su ve metanol ekstraktlarının ABTS radikali yok etmede; su, etanol ve metanol ekstraktlarının ise OH radikali yok etmede standart antioksidan BHT'den daha yüksek aktivite gösterdiği saptandı. Total flavonoid, total proantosiyanidin ve total fenolik içeriğin en yüksek S. semicana metanol ekstraktında olduğu belirlendi. S. semicana ekstraktlarının L. monocytogenes bakterisine karşı standart antibiyotiklerden daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip oldukları gözlendi. Aynı bitkinin MCF-7, HCT-116 ve LNCaP kanser hücreleri üzerinde artan doza bağlı olarak çok etkili antikanser aktivite gösterdikleri belirlendi (p<0.05; p<0.001).

In this study, it was investigated that the antiradical, antimicrobial and anticancer properties with phytochemical compounds of the water, ethanol, methanol and acetone extracts of Scorzonera semicana, which grown in Elazig around and consumed as vegetables. The antiradical properties of the extracts were investigated via DPPH, ABTS, OH radical scavenging activities, their antibacterial properties were determined against several microorganisms, which are caused infection, such as Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus bacteria and Candida albicans yeast. Anticancer properties of these plants were deterimined by MTT assay on the MCF-7 (human breast cancer), HCT-116 (human colon cancer) and LNCaP (human prostate cancer) cells under in vitro conditions. In addition, it was assayed vitamins, sterols, flavonoids, phenolic acids and fatty acids contents of this plant. According to study results, it was determined that S. semicana water and methanol extracts for scavenging of ABTS radical; S. semicana water, ethanol and methanol extracts for scavenging of OH radical showed higher activity than standard antioxidant BHT. It was observed that total flavonoid, total proanthocyanidin and total phenolic contents were found to be highest in S. semicana methanol extract. It was found that all extracts of S. semicana had higher antimicrobial activity than standard antibiotics against L. monocytogenes. It was determined that this plant showed very effective anticancer activity increasing dose-dependently on LNCaP, MCF-7, HCT-116 cancer cell lines (p<0.05; p<0.001).
The determination of in vitro antiradical, antimicrobial, anticancer properties and phytochemical contents of Scorzonera semicana DC.
Keywords: Biyokimya; Kimya