Sığırlarda rumenotomi'lerde postoperatif adezyonların önlenmesi amacıyla Polyethylene Glycol'ün kullanılması - Durgun, Taner; Karabulut, Enis; Ünsaldı, Sami; Han, Cengiz M. (My University, 1997)
Bu çalışmada; F.Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğine rumenotomi endikasyonu bulunan hastalıklarla getirilen ve rumenotomi yapılan otuz sığırın yirmisekiz'inde postoperatif adezyonların önlenmesi için % 5 Polyethylene Glycol 4000, 500 cc/100 kg, İ.P. uygulandı. Rumenotomi'de; yaygın adezyonların bulunduğu iki hayvan kesime sevk edildi. Onbeş hayvanda lokal fibröz adezyonlar saptandı. Onüç hayvanda ise hiç bir adezyon ile karşılaşılmadı. Hayvanların tümüne % 5 PEG 4000 uygulanarak postoperatif kontrole alındı. Operasyondan sonra bir ay süre ile yapılan kontrollerde, operasyonu izleyen ilk günlerde hafif vücut ısısı yükselmesi ve rumen sayısında azalma görüldü, ancak bir kaç gün sonra vücut ısısı ve rumen sayısı normale döndü. Bu süre içinde yabancı cisim çıkarılamayan üç hayvanda ve lokal fibröz adezyonların bulunduğu beş hayvanda zaman zaman timpani şekillendi. Diğer yirmi hayvanda herhangi bir adezyon komplikasyonuna rastlanmadı.
Keywords: Sığır; polietilen glikol; rumen; ameliyat sonrası komplikasyonlar; yapışma; ameliyat sonrası bakım