İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Değer Eğitimi Yaklaşımlarına Göre İncelenmesi - Duyu, Ebuzer; Bahsi, Muammer (My University, 2025)
Bu çalışmada ilkokul Türkçe ders kitaplarındaki metin ve etkinliklerinde hangi değer eğitimi yaklaşımlarının kullanıldığını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın deseni olarak çalışmanın amacına hizmet etmesi açısından nitel araştırma yöntemleri desenlerinden olan doküman incelemesi seçilmiştir. Çalışma kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ilkokullara dağıtılan ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında aktif bir şekilde kullanılan dört sınıf düzeyinden birer ders kitabı veriler için kaynak oluşturmuştur. Elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuş, bu doğrultuda ulaşılan bulgular sınıf düzeylerine ve temalara göre analiz edilerek sunulmuştur. Çalışmanın veri analizinden hareketle; ilkokul Türkçe ders kitaplarındaki metinlerde her sınıf düzeyinde tüm kök değerlerin yer almadığı, sevgi değerinin tüm sınıf düzeylerinde sıklıkla vurgulandığı, hikâye edici metinlerde değerlerin daha sık yer aldığı, zorunlu temalarda değerlerin bulunma sıklığının daha fazla olduğu, ders kitaplarındaki metinlerin ve etkinliklerin büyük çoğunlukla değer telkini yaklaşımına göre hazırlandığı bulgularına ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuçlar ders kitaplarındaki metin ve etkinliklerin çoğunlukla davranışçı yaklaşım özelliği gösteren değer eğitimi yaklaşımlarına göre hazırlandığını göstermektedir. Öğrencilerin yaparak-yaşayarak, sorgulayarak ve analitik düşünerek değerleri kazanmalarının daha kalıcı olacağı düşünülmekte ve ders kitaplarındaki metin ve etkinliklerin bu noktaları göz önünde bulundurarak hazırlanmaları önerilmektedir.
Keywords: Değer; ilkokul; değerler eğitimi; Türkçe ders kitapları; değer eğitimi yaklaşımları