Akut İdiyopatik Kör Nokta Genişlemesi ve Multiple Geçici Beyaz Nokta Sendromu - Balbaba, Mehmet; Erdag, Murat (My University, 2025)
Akut idiyopatik kör nokta genişlemesi sendromu (AİKNGS)veMultiplegeçicibeyaznoktasendromu (MGBNS) aynı spektrum içerisinde yer alan hastalıklardır. Genç ve orta yaş grubunu etkilemesi, çoğunlukla tek taraflı olması, retina dış katlarında harabiyet oluşturması ve görme alanında kör nokta genişlemesine yol açması ortak özellikleridir. AİKNGS’ da lezyonlar daha sık olarak optik diske komşu alanlarda yer alırken MGBNS’da santral ve periferik vasküler arkuat çevresinde görülmektedir. AİKNGS’da MGBNS’dan farklı olarak zaman içerisinde görme alanında iyileşme beklenmemektedir. Tanı ve takipte optik koherens tomografi, fundus otofloresans, fundus floresein anjiografi ve indosiyanin yeşil anjiografiyi içeren multimodal görüntüleme yöntemleri önemli yer tutmaktadır. Her iki durumda da optik sinir normal görülebileceği gibi sınırları hafif silik ve ödemli olarak da izlenebilmektedir ve optik nöropatinin ayrıcı tanısında düşünülmelidir
Keywords: Optik sinir; multimodal görüntüleme; Akut idiyopatik kör nokta genişlemesi sendromu; multiple geçici beyaz nokta sendromu