SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇEVRE BİLİNCİ DUYARLILIKLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - ORTAER, NAZLI (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı; Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümünde öğrenim görmekte olan sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çevre bilinci duyarlılıklarının, çeşitli değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Bu araştırmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çevre bilinci duyarlılık seviyelerini belirlemek ve çeşitli değişkenler açısından incelemek amacıyla tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim bahar yarıyılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalında öğrenimine devam etmekte olan 156 sosyal bilgiler öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının çevresel duyarlılıklarını saptamak amacıyla, Akbaş ve Kırımlı tarafından geliştirilen üniversite öğrencilerinin çevre duyarlılığı ölçeğinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 22.0 (Statistical Packet for Social Science for Windows) paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; sosyal bilgiler öğretmen adaylarının, çevre bilinci duyarlılıklarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır, Bunun yanında Çevresel Davranışlara Yönelik İfadeler ve Çevre Duyarlılığına Yönelik İfadeler boyutunda, 4. sınıf öğretmen adaylarının 1. sınıf öğretmen adaylarına göre daha yüksek düzeyde çevre bilinci duyarlılığına sahip olduğu, anne ve baba eğitim düzeyinin yüksek olmasının çevre bilinci duyarlılıklarının artmasına, ayrıca okul öncesi eğitim almanın da çevre bilinci duyarlılıklarının artmasında önemli bir etken olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar kelimeler: Sosyal Bilgiler, Çevre Bilinci, Öğretmen Adayları.

The purpose of this research; The aim of this study is to determine whether the environmental awareness sensitivities of social studies teacher candidates studying at Fırat University, Faculty of Education, Department of Turkish and Social Sciences Education, Department of Social Studies Education differ in terms of various variables. In this study, a survey model was used to determine the environmental awareness and sensitivity levels of social studies teacher candidates and to examine them in terms of various variables. The study group of the research consists of 156 social studies teacher candidates who are continuing their education in the Department of Social Studies Education at Fırat University in the spring semester of 2020-2021 academic year. In order to determine the environmental sensitivity of social studies teacher candidates in the research, the environmental sensitivity scale of university students developed by Akbaş and Kırmızılı was used. SPSS 22.0 (Statistical Packet for Social Science for Windows) package program was used in the analysis of the data. As a result of the research; It was concluded that social studies teacher candidates have high environmental awareness sensitivity. In addition, in the dimension of Expressions Regarding Environmental Behaviors and Expressions Regarding Environmental Awareness, 4th grade teacher candidates have a higher level of environmental awareness than 1st grade teacher candidates, mother and father education It has been concluded that the high level of environmental awareness is an important factor in increasing environmental awareness and also getting preschool education is an important factor in increasing environmental awareness. Keywords: Social Studies, Environmental Awareness, Pre-service Teachers.
Examination of social studies teacher candidates' views on environmental awareness sensitivity in terms of various variables
Keywords: Eğitim ve Öğretim