MİNERAL KATKI DOZAJININ VE TÜRÜNÜN KENDİLİĞİNDEN SIKIŞAN BETONDAKİ DONATI ADERANSINA ETKİSİ - KARATAŞ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2007)
Çalısmanın asıl amacı, mineral katkı türü ve dozajının kendiliginden sıkısan betondaki (KSB) donatı aderansına etkisini arastırmaktır. Bu çalısmada, normal ve KSB' dan üretilmis ve 200×300×2000 boyutlarında 27 adet kiris numunesi test edilmistir. Her bir kiris, açıklık ortasında bindirmeli ekli iki çekme donatısı yerlestirilerek ve kayma donatılı olarak tasarlanmıstır. Ekleme uzunlugu, donatı akma noktasına ulasmadan önce, ekleme bölgesindeki beton örtünün yarılması ile aderans göçmesi olabilecek sekilde seçilmistir. Deneyler esnasında, kiris boyutları, donatı çapı ve su/(çimento ve çimento+mineral katkı (toz)) sabit tutulurken mineral katkı türü (uçucu kül (UK) ve silis dumanı (SD)) ve dozajı (%25, 30, 35, 40 UK ve %5, 10, 15, 20 SD) degisken parametre olarak alınmıstır. KSB' larda mineral katkıların her bir dozajı ve kontrol betonu için üçer adet kiris numunesi, sabit moment bölgesindeki ekleme uzunlugu kenarlarından pozitif egilme ile yüklenmistir. Sonuç olarak, genelde KSB numunelerine ait aderans dayanımlarının kontrol betonu numunelerinin aderans dayanımından daha yüksek oldugu görülmektedir. Bununla birlikte SD içeren KSB kiris numunelerine ait aderans dayanımlarının hem UK içeren KSB kiris numunelerinin hem de kontrol betonuna ait numunelerin aderans dayanımlarından yüksek oldugu deney sonuçlarından anlasılmaktadır. Anahtar Kelimeler: Kendiliginden sıkısan beton, kirisler, donatı-beton aderansı, nervürlü donatı, basit egilme, ekleme uzunlugu.

The primary aim of this study was to investigate the effect of dosage and type of mineral admixtures on bond of reinforcing bars in self-compacting concrete (SCC). In this study, twenty seven beams, which were produced from normal concrete and SCC and had 200×300×2000 dimensions were tested. Each beam was designed to include two bars in tension, spliced at the center of the span. The splice length was selected so that bars would fail in bond, splitting the concrete cover in the splice region, before reaching the yield point. During experiments, the class of mineral admixtures (fly ash (FA), silica fume (SF) and dosage (25, 30, 35, 40 %FA and 5, 10, 15, 20 %SF) were the variables as dimensions of beam, diameter of bar and ratio of water to cement and the ratio of water to cement and mineral admixtures (powder) were constant. Three beams for each dosage of mineral admixtures in SCC and control concrete were subjected to positive bending with the splice in a constant moment region. As results, beam specimens with SCC generally showed higher bond strength than beam specimens with control concrete. However, the experimental results showed that the bond strengths of beam specimens with SCC having SF were higher than that of beam specimens with SCC haing FA and beam specimens with control concrete. Key Words: Self-compacting concrete, beams, bond of reinforcing bar-concrete, deformed bar, positive bending, splice length.
Effect of dosage and type of mineral admixtures on bond of reinforcing bars in self-compacting concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği