ÖRGÜTSEL GÜÇ MESAFESİ VE MANTAR YÖNETİM ALGISININ AKIŞ DENEYİMİ ÜZERİNDEKİ YORDAYICI ETKİSİ - GÜLER, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışma, spor bilimleri alanında görev yapmakta olan akademisyenlerin örgütsel güç mesafesi ve mantar yönetim algılarının akış deneyimi üzerinde nasıl bir yordayıcı etkiye sahip olduğunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye' deki çeşitli üniversitelerde görev yapmakta olan spor bilimleri akademisyenleri oluştururken örneklemini ise, çalışmaya gönüllü katılım sağlayan 414 spor bilimleri akademisyeni oluşturmuştur. Çalışmanın verilerini toplamak için kişisel bilgi formu (cinsiyet, yaş, akademik unvan, mesleki deneyim süresi), örgütsel güç mesafesi ölçeği, mantar yönetim algısı ölçeği ve çalışmada akış deneyimi ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada model olarak, sosyal bilimler araştırma modellerinden yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılmıştır. Elde edilen verileri analiz etmek için spss 24, spss amos ve spss process makro analiz programları kullanılmıştır. Çalışmada sonuç olarak: Örgütsel güç mesafesinin akış deneyimi üzerinde bir etkisinin olmadığı, örgütsel güç mesafesinin mantar yönetim algısını arttırdığı ve mantar yönetim algısının akış deneyimini arttırdığı görülmüştür. Ayrıca örgütsel güç mesafesinin akış deneyimi üzerinde herhangi bir etkisi yokken mantar yönetim algısın aracılık rolü üstlenmesiyle beraber akış deneyimini arttırdığı tespit edilmiştir. Çalışmadaki sosyodemografik değişkenler (cinsiyet, yaş, akademik unvan, mesleki deneyim süresi), örgütsel güç mesafesinin akış deneyimi üzerindeki etkisinde, örgütsel güç mesafesinin mantar yönetim algısı üzerindeki etkisinde ve mantar yönetim algısının akış deneyimi üzerindeki etkisinde herhangi bir düzenleyici rol oynamamıştır.

This study was conducted to reveal how organizational power distance and mushroom management perceptions of academics working in the field of sports sciences have a predictive effect on flow experience. While the population of the study consists of sports science academics working at various universities in Turkey, the sample consists of 414 sports science academics who voluntarily participated in the study. Personal information form (gender, age, academic title, duration of professional experience), organizational power distance scale, mushroom management perception scale and flow experience scale were used to collect the data of the study. Structural equation model (SEM), one of the social science research models, was used as a model in the study. spss 24, spss amos and spss process macro analysis programs were used to analyze the obtained data. As a result of the study: It was observed that organizational power distance had no effect on the flow experience, organizational power distance increased the perception of mushroom management, and the perception of mushroom management increased the flow experience. In addition, while organizational power distance has no effect on the flow experience, it has been determined that mushroom management perception plays a mediating role and increases the flow experience. The sociodemographic variables in the study (gender, age, academic title, duration of professional experience) did not play any moderating role in the effect of organizational power distance on flow experience, the effect of organizational power distance on mushroom management perception, and the effect of mushroom management perception on flow experience.
The predictive effect of organizational power distance and perception of mushroom management on flow experience
Keywords: Spor