ELAZIĞ İLİNDEKİ SPOR KULÜPLERİNİN SOSYAL GİRİŞİMCİLİK ALGISI - TÜRKMEN, AYBALA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Değişen toplum yapısında önemli bir rolü olan girişimcilik kavramı yerini sosyal sorunlara kalıcı çözümler bulmaya çalışan kişilerin yer aldığı sosyal girişimcilik kavramına bırakmıştır. Son yıllarda gelişme gösteren bu alan nüfus içerisindeki pasif grubu etkin hale getirmekte önemli bir rol üstlenmiştir. Girişimcilik araştırmaları genel olarak artan bir yapı göstermesine rağmen, spor endüstrisine özellikle spor faaliyetlerinin yer aldığı benzersiz yapıya son yıllarda dikkat çekilmektedir. Bu alan giderek önem kazanmaya başlamaktadır. Günümüzde özellikle spor kulüpleri sosyal sorumluluk projeleri içinde yer almakta, stratejik amaçları doğrultusunda rekabet anlamında avantaj sağlamaktadır. Sosyal girişimcilik projelerinin de spor endüstrisinde yer alması bu avantajı daha çok artıracaktır. Bu nedenle araştırmanın temel amacı; Elazığ Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne bağlı spor kurum ve kuruluşlarıyla ilgili derneklerde görevli yöneticilerin, üyelerin ve çalışanların sosyal girişimcilik ile ilgili görüşleri alınarak sosyal girişimcilik projelerine yönelik bakış açılarını değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini Elazığ Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne bağlı 164 spor kulübü yöneticisi ,üye ve çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise basit tesadüfi yöntem kullanılarak belirlenen 250 (spor kulübü yöneticisi, üyesi ve çalışanları) gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Elazığ İlindeki Spor Kulüplerinin Sosyal Girişimcilik Algısı'nı ölçmek amacı ile tarama yönteminde, Anket Tekniği kullanılmıştır. Araştırma iki bölümden oluşmakta; birinci bölümde katılımcılara ait demografik özelliklere ilişkin sorular,ikinci bölümde is üç boyuta ait yirmi soru bulunmaktadır. Verilerin analizinde lisanslı SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Elazığ ilindeki spor kulüplerinin sosyal girişimcilik algılarına ilişkin anlamlı bir farklılığın olup olmadığını tespit etmek amacıyla değişkenler arasında t testi, Kruskal Wallis testi ve Tek yönlü (One way) varyans analizi yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan istatistiksel çözümlemelerin anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, spor kulübü yöneticisi, üye ve çalışanlarının sosyal girişimcilik kavramına yönelik algıları anlamlı farklılık göstermemiştir. Her değişkene ilişkin ortalamalara bakıldığında şöyle bir görünüm oluşmaktadır: Cinsiyet değişkeninde, kadınların; eğitim durumu değişkeninde, lisans derecesi olanların; kurumdaki konum değişkeninde, çalışanların ve kurumdaki görev süresi değişkeninde, 1-3 yıl arasında görev yapmakta olanların sosyal girişimcilik kavramına ilişkin ortalamaları diğerlerine göre yüksek çıkmıştır. Yine spor kulübü yöneticisi, üyeleri ve çalışanlarının sosyal girişimciliğin Türkiye'deki durumuna ilişkin algıları cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Ortalama puanlar incelendiğinde kadın spor kulübü yönetici, üyeleri ve çalışanlarının, erkeklere göre daha fazla sosyal girişimciliğin Türkiye'deki durumuna ilişkin bilgi sahibi olduğu belirlenmiştir. Spor kulübü yöneticileri, üyeleri ve çalışanlarının sosyal girişimciliğin Türkiye'deki durumuna ilişkin algıları yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Ortalama puanlar incelendiğinde 45 yaş ve üzeri spor kulübü yöneticileri, üyeleri ve çalışanlarının diğerlerine göre daha fazla sosyal girişimciliğin Türkiye'deki durumuna ilişkin bilgi sahibi olduğu belirlenmiştir. Anlamlı fark tespit edilen başka bir değişken yoktur. Türkiye'de sosyal girişimciliğin önündeki engellere ilişkin algıları arasında ise "yaş", "eğitim durumu" ve "kurumdaki görev süresi" değişkenleri bakımından anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak; Elazığ ilindeki spor kulüplerinin sosyal girişimcilik algısı; kavramsal belirsizlik, yasal düzenlemelerdeki eksiklikler ve kaynak eksikliklerinden dolayı istenilen düzeyde görülmemiştir. Bu eksikliklerin giderilmesi ve yapılacak yeni çalışmalar ile desteklenmesi spor kulüplerinin sosyal girişimcilik algı düzeylerine katkı sağlayacaktır.

The concept of entrepreneurship, which has an important role in the changing social structure, has been replaced by the concept of social entrepreneurship in which people trying to find permanent solutions to social problems are involved. This area, which has developed in recent years, has played an important role in making the passive group in the population effective. Although entrepreneurship research shows an increasing structure in general, the unique structure of the sports industry, especially sports activities, has been drawing attention in recent years. This area is getting more and more important. Today, especially sports clubs are involved in social responsibility projects and provide competitive advantage in line with their strategic goals. The inclusion of social entrepreneurship projects in the sports industry will further increase this advantage. For this reason, the main purpose of the study is to evaluate the perspectives of social entrepreneurship projects of managers, members and employees working in associations related to sports institutions and organizations affiliated to Elazig Governorship Provincial Directorate of Civil Society Relations. The universe of the study consists of 164 sports club managers, members and employees affiliated to the Elazig Governorship Provincial Civil Society Relations Directorate. The sample of the study consists of 250 volunteer participants (sports club managers, members and employees) determined by using a simple random method. In order to measure the Social Entrepreneurship Perception of Sports Clubs in Elazig province, the Questionnaire Technique was used in the screening method. The research consists of two parts; In the first part, there are questions about the demographic characteristics of the participants, and in the second part there are twenty questions belonging to three dimensions. Licensed SPSS 24.0 package program was used in the analysis of the data. Number, percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. In order to determine whether there is a significant difference in social entrepreneurship perceptions of sports clubs in Elazig province, t test, Kruskal Wallis test and One way variance analysis were performed among the variables and the results were interpreted. The significance level of the statistical analysis made was accepted as p <0.05. According to the results of the analysis, the perceptions of the sports club manager, members and employees towards the concept of social entrepreneurship did not differ significantly. When the averages for each variable are examined, it is seen that: In the gender variable, women; In the educational status variable, those with a bachelor's degree; In the position variable in the institution, the employees and the term of office in the institution, the average of the social entrepreneurship concept of those who worked between 1-3 years was higher than the others. Yet sports club manager, members and employees of social entrepreneurship by gender perceptions on the situation in Turkey shows a statistically significant difference. When the average scores are examined, It has been determined that female sports club managers, members and employees have more information than men related to social entrepreneurship in Turkey. Sports club managers, experienced by members and employees of social entrepreneurship perception of the situation in Turkey shows a statistically significant difference. Average scores when examining 45 years and older sports club managers, members and employees were determined to have information on the status of social entrepreneurship in Turkey more than others. There is no other variable with a significant difference. The perceptions of the barriers between social entrepreneurship in Turkey; the "age", "education" and "mandate of the organization" has reached the conclusion that differ significantly in terms of variables. As a result; Social entrepreneurship perception of sports clubs in Elazig province was not seen at the desired level due to conceptual uncertainty, deficiencies in legal regulations and lack of resources. Eliminating these deficiencies and supporting them with new studies will contribute to the social entrepreneurship perception levels of sports clubs.
Social entrepreneurship perception of sports clubs in Elazig
Keywords: Spor