INVESTI?GATI?ON OF AMOUNTS OF VI?TAMI?NS, STRESS BI?OMARKERS, GLUTATHI?ONE AND AMI?NO ACI?D I?N BLOOD SERUM OF PATI?ENTS WI?TH BREAST CANCER - AWLA, AWAT HAMAD (Fırat Üniveristesi, 2021)
Meme kanseri, dünyadaki kadınlar arasında en yaygın kanser türü olup, bu çalışmada 45 meme kanserli ve 32 sağlıklı kontrol grubu kişilerden kan örnekleri alınarak, serumları ayrılmıştır. Kan serumlarındaki yağda çözünen vitaminler (A, E ve ?-karoten), suda çözünen vitaminler (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12), stres biyomarkırları (4-HNE, MDA), GSH ve GSSG ile amino asitlerin miktarları HPLC ile tayin edilmiştir. Meme kanserli hastaların yağda ve suda çözünen vitaminlerin miktarları C, B5 ve B12 vitaminleri hariç kontrol grubuna göre azalma istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001), Lipit peroksidasyon ürünlerinden 4-HNE ve MDA'nın miktarları kontrol grubuna göre kanserli hastalarda daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubuna kıyasla kanserli hastaların GSH miktarında azalma ve GSSG miktarlarında ise artma gözlenmiştir (p<0.01). Meme kanserli hastalarının GSH/GSSG oranı ise, kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur (p<0.01). Kontrol grubuna göre kanserli hastaların serumlarındaki aminoasitlerden valin, triptofan, glisin, histidin, thronin, prolin, sistein ve asparajinin miktarlarında artma gözlenir iken, leusin, izoleusin, fenilalanin, metiyonin, lizin, alanin, tirozin, glutamik asit, aspartik asit, arginin, glutamin ve serin aminoasitlerin miktarlarında ise azalma gözlenmiştir (p<0.01). Sonuç olarak, meme kanserli hastaların kan serumlarındaki suda ve yağda çözünen vitaminler ile GSH miktarlarında azalma, stres markerleri (MDA, 4-HNE) ile GSSG miktarlarında ise artma olduğu, aminoasit miktarlarında da değişimlerin olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlardan göğüs kanseri teşhisi için serum temelli bir tarama testinin yararlı olabileceği söylenebilir.

Summary: Breast cancer is the most common type of cancer among women in the world, in this study, blood samples were drawn from 45 breast cancer and 32 healthy control group individuals and their serums were separated The amounts of fat-soluble vitamins (A, E, ?-carotene), water-soluble vitamins (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 and B12), stress biomarkers (4-HNE, MDA), GSH, GSSG and amino acids in blood serums were determined by HPLC. The decrease in the amount of fat and water-soluble vitamins in patients with breast cancer compared to the control group, excluding vitamins C, B5 and B12, was statistically significant (p<0.001). The amounts of lipid peroxidation products 4-HNE and MDA were higher in cancer patients compared to the control group (p<0.05). Compared to the control group, there was a decrease in the amount of GSH and an increase in the amount of GSSG in cancer patients (p<0.01). The GSH/GSSG ratio of breast cancer patients was found to be lower than the control group (p<0.01). Levels of valine, tryptophan, glycine, histidine, thronine, proline, cysteine and asparagine were increased in the serum of cancer patients compared to the control group, while leucine, isolatinine, phenylalanine, methionine, lysine, alanine tyrosine, glutamic acid, aspartic acid, arginine, glutamine and decrease in the amount of serine amino acids were observed (p<0001). As a result, it was observed that there was a decrease in the amount of water and fat-soluble vitamins and GSH in the serum of breast cancer patients, an increase in the amount of stress markers (MDA, 4-HNE) and GSSG, and changes in the amount of amino acids. From these results, it can be said that a serum-based screening test may be useful for the diagnosis of breast cancer.
Meme kanserli hastaların kan serumundaki vitaminler, stres biyomarkırları, glutatyon ve amino asit miktarlarının araştırılması
Keywords: Kimya