ARAP DİLİNDE İZÂFE - AKGÜL, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ARAP DİLİNDE İZAFE HAKAN AKGÜL FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI (ARAP DİLİ VE BELAGATI BİLİM DALI) 2005; sayfa: IV+52 Dini kaynaklarımızın dili Arapçadır. Şu halde dini doğru anlamanın yolu, bu dili iyi bilmekten geçer. Arap dilinde cümleyi oluşturan temel öğeler mübteda-haber ile fiil ve faildir Ancak Arapçada "fadla' diye ifade edilen gurup içinde yer alan muzaf ve muzafun ileyh, cümlenin asıl unsuru olmadığı halde neredeyse bunlarsız cümle ve cümleciklerin kurulamadığı bir gerçektir. Arapça ifade biçimlerinde ve söz diziminde fıil-fail, mübteda- haber gibi temel öğelerin yanı sıra "falda" olarak bilinen ve izafet denilen tamlamalar da önemli bir yer tutmaktadır. İzafet yani tamlama bilindiği gibi her dilde vardır. Biz bu çalışmada Arap dilinin temel konularından biri olan "Arap Dilinde İzafe" konusunu incelemeye çalıştık. İzafenin tanımı, amacı, izafeyi oluşturan unsurlar ve izafenin çeşitleri, "manevi izafe" ve çeşitleri "lâfzı izafe" ve çeşitleriyle, "cümleye izafe" konusunu ayrıntılı bir şekilde araştırmaya gayret ettik. Anahtar kelimeler: İzafe, muzaf, muzafun ileyh.

SUMMARY MASTER THESIS HAKAN AKGÜL UNIVERSITY OF FIRAT INSTITUTE OF SOCIAL SCIENSES ARABIC LANGUAGE BRANCH 2005; PAGE: IV+52 ABSTRACT The language of basic our religion references is Arabic. Therefore the way of understanding of Islam at true form is related with this language The basic elements of Arabic are subject, object and nouns but in Arabic, there is another thing that called the "fadla" which means "completer" and "completed" it is a true that we couldn't form the sentences and prepositions without these. In the Arabic language, in addition to the subject and object, there is a very important element that called noun complement. The noun complements are exits in all the world languages. In this work, we have researched the basic element of Arabic language (the noun complement). Although, we have studied the description of noun complements, we have tried to search kinds and varieties of noun complements. Key Words: Noun complement, (izafe) completer, completed.
Arabic language branch
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Doğu Dilleri ve Edebiyatı