Güneş ve hava kaynaklı ısı pompası sisteminin deneysel incelenmesi - Dikici, Aydın; Akbulut, Abdullah; Gülçimen, Fevzi (My University, 2005)
Konutların ısıtılması amacıyla güneş, hava ve güneş+hava kaynaklı bir ısı pompası sistemi deney düzeneği kurulmuştur. Bu deney düzeneğinde; 6 adet düzlemsel güneş kolektörü, bir adet sıcak su deposu, bir adet su kaynaklı plakalı buharlaştırıcı, bir adet hava kaynaklı buharlaştırıcı, bir adet sirkülasyon pompası, ve deneyler esnasında ölçüm değerlerinin alınmasında kullanılan yardımcı elemanlar bulunmaktadır. Bu çalışmada; güneş enerjisi kaynaklı, hava kaynaklı ısı pompaları araştırılmıştır. Deneylere ilave olarak, güneş kaynaklı ve hava kaynaklı ısı pompalarının ikili grup halinde deneyleri de yapılmıştır. Elde edilen deney sonuçlarına göre; güneş ve hava kaynaklı ısı pompalarının performans analizleri yapılmış ve bu sonuçlar güneş+haya kaynaklı ısı pompası sisteminin performansı ile karşılaştırılmıştır.Deneyler, 2003 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait ısıtma sezonunda yapılmıştır. Yapılan performans analizleri sonuçlarına göre Elazığ'da güneş ve hava kaynaklı ısı pompası sistemlerinin tekli kullanılması yerine Güneş ve Hava kaynaklı ısı pompalarının birlikte kullanılmasının daha iyi sonuçlar verdiği ve sistemin performans katsayısının da daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Termodinamik; Enerji ve Yakıtlar; Çevre Mühendisliği