Bulaşıcı süngerimsi beyin hastalıkları (Transmissibl spongiform ensefalopatiler) - Gül, Yusuf; Kaplan, Mustafa (My University, 1996)
Son günlerde kamuoyunu meşgul eden, ülkemizde \"Deli İnek Hastalığı\" olarak bilinen Bovin Spongiform Ensefalopati (BSE) ile insan ve hayvanlarda görülen diğer Transmissibl Spongiform Ensefalopati'ler hakkında literatür bilgi verilmiştir. Bugüne kadar BSE'nin ülkemizde görüldüğüne dair hiçbir bilgiye rastlanılmamıştır. Yine BSE'nin insanlara geçip geçmediği konusunda kesin bir kanıt da yoktur. Sadece canlı hayvan, et ve et ürünleri ithalatı sonucu ülkemiz gündemine giren bu hastalık nedeniyle gereksiz bir panik yaşanmaktadır. Gerek hayvancılığımızın gelişmesi açısından gerekse insan sağlığını ve mevcut hayvan varlığımızı tehdit edecek bulaşıcı hastalıkların taşınma riskinin ortadan kaldırılması için et, et ürünleri ve canlı hayvan ithali yerine yerli üretime önem verilmesi gerektiği kanısındayız.
Keywords: Sığır; sığır hastalıkları; sığır spongiform ensefalopatisi; spongiform ensefalopati