BOYUT ETKİSİNİN MARTENSİT FAZ DÖNÜŞÜMÜNDEKİ ROLÜNÜN MOLEKÜLER DİNAMİK SİMÜLASYON YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ - Orhan, Oğuzhan; Özgen, Soner (My University, 2018)
Şekil hafızalı alaşımların nano-elektronik sistemlerde (NEMS) kullanılabilmesi için numune boyutunun fazdönüşümü karakteristiği üzerine etkisinin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada Ni-at.%25Al şekil hafızalıalaşımının 5.76 nm den 20.1 nm ye kadar 6 farklı boyutta modellenmiştir. Soğutma ve ısıtma işlemleri sonucundameydana gelen mastensit ve austenit faz dönüşümleri moleküler dinamik simülasyonları ile incelenmiştir.Atomlararası fiziksel etkileşmelerin gömülü atom metodu (EAM) ile temsil edildiği simülasyon çalışmalarıLAMMPS yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Model sistemlerde ortaya çıkan faz dönüşüm sıcaklıkları termalanalizler ile bulunmuştur. Model sistemlerin yapısal analizleri için polihedral şablon eşleştirme (PTM) analizikullanılmıştır. Faz dönüşümü neticesinde ortaya çıkan martensit plakaların yönelimleri ve atomik dönmelerrodrigues vektörleri ile elde edilmiştir. Sonuç olarak model boyutunun artması ile martensit faz geçiş sıcaklığınınüssel olarak azaldığı, austenit fazın başlangıç değeri ve martensit plakaların yönelimlerinin boyuttan etkilendiğigözlenmiştir.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Fizik; Katı Hal; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Termodinamik; Metalürji Mühendisliği