Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim İnhibitörü ve Anjiyotensin Reseptör Blokerlerinin Hipertansiyon Hastalarında Koroid Kalınlığı Üzerine Kısa Dönem Etkilerinin Değerlendirilmesi - Balbaba, Mehmet; Ulas, Fatih; İnci, Hüseyin (My University, 2018)
Amaç: Sistemik hipertansiyonun ve tedavisinde kullanılan ajanların (anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü ve anjiotensin reseptör blo-kerleri) koroid kalınlığına etkisini değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yeni hipertansiyonun tanısı almış 38 hasta, kontrol grubuna ise 32 benzer yaş grubunda sağlıklı birey dahiledildi. Hipertansiyonun tanısı konulan hastaların 18’ine anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü, 20 hastaya anjiyotensin reseptör blokerle-ri tedavisi başlandı. Olguların koroid ölçümleri Fourier prensibi ile çalışan optik koherans tomografi cihazı ile ilk muayene gününde yapıldı veölçümler 1 ay sonra tekrarlandı. Koroid kalınlık ölçümleri 3 farklı noktadan yapıldı. Verilerin istatistiksel analizi bağımsız örneklem t testi veeşleştirilmiş örneklem t testi ile yapıldı.Bulgular: Hipertansiyonun hastalarının tedavi öncesi ortalama arter basıncı değerleri 121,5±8,4 mmHg ve tedavi başlandıktan sonraki 1.ayda 84,3±5,9 mmHg, kontrol grubunda ise 87,3±5,7 mmHg olarak ölçüldü. Ortalama subfoveal koroid kalınlığı kontrol grubunda 255,9±21,4?m, hipertansiyon tanısı olan hastalarda 218,4±22,0 ?m olarak saptandı. Hipertansiyon tanısı alan grupta kontrol grubuna göre koroid kalın-lığı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha ince bulundu (p<0,01). Anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü ve anjiyotensin reseptör blo-kerleri başlanan hipertansiyonun grubunun tamamında tedavinin 1. ayında ortalama subfoveal koroid kalınlığı 233,9±22,5 ?m olarak ölçüldü.Hipertansiyon grubunda tedavi öncesi ve sonrası subfoveal koroid kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı derecede artış saptandı (p<0,01).Subfoveal koroid kalınlığı anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü başlanan grupta 1. ayda 236,3±23,7 ?m, anjiyotensin reseptör blokerleribaşlanan grupta ise 231,7±21,7 ?m ölçüldü ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi (p=0,539).Sonuç: Hipertansiyon hastalarında sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında koroid kalınlıklarının daha ince olduğu saptandı. Anjiyotensindönüştürücü enzim inhibitörü ve anjiyotensin reseptör blokerleri tedavileri ile hipertansiyonun hastalarında koroid kalınlığı kısa dönemde ka-lınlaşmakla beraber bu iki ajan arasında koroid kalınlığı üzerindeki etki bakımından belirgin fark saptanmadı.
Keywords: Göz Hastalıkları; Kalp ve Kalp Damar Sistemi