Işgın (Rheum ribes L.) bitkisindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması - Munzuroğlu, Ömer; Karatas, Fikret; Gür, Nazmi (My University, 2000)
Özet: Elazığ ve Tunceli yöresinde farklı rakımlarda toplanan taze ışgın (Rheum ribes L) sürgünlerinde ki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeyleri araştırılmıştır. Vitamin düzeyleri High Performance Li quid Chromatography (HPLC) ile, selenyum miktarı ise florimetre ile tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlara göre ışgın sürgünlerindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin sı rasıyla 0,255 ± 0,019 – 0,363 ± 0,015 µg . gr -1, 0,614 ± 0,014 – 0,765 ± 0,021 µg.gr -1, 197,6 ± 10,47 – 282,3 ± 17,46 µg. gr -1, 98,6 ± 6,88 – 141 ± 10,01 µg . kg-1 arasında değiştiği belirlen- miştir. Ayrıca yüksek rakımlı ortamlarda yaşayan bitkilerdeki antioksidan vitamin düzeylerinin düşük rakımlı ortamlarda yaşayanlara göre daha fazla olduğu görülmüştür. Bitkinin bu şekilde strese bağlı ola rak artış gösteren serbest radikallere karşı antioksidan vitamin düzeyini arttırarak mukavemet kazan dığı sonucuna varılmıştır. Materyaldeki Se içeriği ise beslenme açısından yeterli düzeydedir.
Keywords: Selenyum; E vitamini; HPLC; bitki bileşimi; vitaminler; retinol; rakım; kimyasal bileşim; yapraklar; gövde; askorbik asit; sebzeler; ışgın; filiz; yenilebilir türler