ALİ EKREM BOLAYIR'IN ŞİİR DEMETİ ADLI ESERİ VE BU ESERİN TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YER ALAN TEMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ - KÖKÇÜ, YELDA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Çocuk edebiyatı, ülkemizde önemi yeni anlaşılmaya başlanan bir alan olmakla beraber çocuklar için önemi yadsınamaz bir gerçektir. Çocuk edebiyatı ürünleri, çocukların temel dil becerilerinin gelişmesine hizmet eder. Dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri bireyin ömür boyu ihtiyaç duyacağı yetilerindendir. Türkçe ders kitaplarında yer alan okuma parçaları, bir yandan çocuklara dil edinimi ve okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlarken bir yandan da onları gerçek hayata hazırlar. Ali Ekrem Bolayır, Servet-i Fünûn edebiyatının önde gelen sanatçılarından biri ve aynı zamanda çocuklara yönelik eserler veren ilk isimlerdendir. Bu çalışma, Ali Ekrem Bolayır'ın çocuklara yönelik şiirlerinin yer aldığı "Şiir Demeti" adlı eserinin Osmanlı Türkçesi'nden yeni yazıya çevrilmesi ve eserde yer alan şiirlerin 5,6,7 ve 8. sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan temalar bakımından incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışma yapılırken tarama ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Anahtar Kelimler: Ali Ekrem Bolayır, Şiir Demeti, Tema, Türkçe Öğretimi, İnceleme.

Although children's literature, the importance of our country, a new understanding of an undeniable literature for children it is a new area to be appreciated nowadays. Children's literature products serve the development of basic language skills of children. Listening, speaking, reading and writing skills will be needed the lifetime of an individual. Reading materials situated in Turkish textbook help children gain language acquisition while aiming to bring the reading habits to prepare children for real life. Ali Ekrem Bolayır, not only one of the leading artists in the period of Servet-i Fünûn but also the first authors of works for children. This study comes from the new text to be translated from the Ottoman Turkish named "Şiir Demeti" at work 5 ,6, 7 and situated in the 8th grade Turkish Language Teaching Programme. Scanning and Content Analysis method are used while working for this study. Key Words: Ali Ekrem Bolayır, Şiir Demeti, Theme, Turkish Education, Analysis.
Evaluation of Ali Ekrem Bolayır's work named Şiir Demeti with the context of the themes in Turkish education
Keywords: Eğitim ve Öğretim