BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNDE ALGILANAN DİSİPLİN ANLAYIŞLARI İLE İLETİŞİM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - POLAT, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2022)
Sosyal yaşam içerisinde disiplin ve iletişim olmadan istenilen düzeyde başarının elde edilmesi ve sosyal ilişkilerin kurulması oldukça zordur. Bundan dolayı çalışmamızda beden eğitimi öğretmenlerin algılanan disiplin anlayışları ile iletişim düzeyleri arasındaki ilişki düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın evrenini Elazığ ilinde ki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında görev yapan 243 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmakta olup araştırmanın örneklemini ise, tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 159 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmamızda, ''Öğretmen Disiplin Anlayışları Ölçeği'' ile ''İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği'' kullanılmıştır. Yapılan normallik sınaması sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Verilerin analizinde, t-testi, anova ve Tukey testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson Kolerasyon analizi yapılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi (p<0,05) olarak alınmıştır. Çalışmamıza katılan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin; öğretmen disiplin anlayışları ölçeğinden alınan toplam puanlara göre, cinsiyet değişkeni, mesleki kıdem değişkeni ve eğitim düzeyi değişkenine göre istatistiki açıdan anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Medeni durum değişkenine göre istatistiki açıdan anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. İletişim becerileri değerlendirme ölçeği toplam puan ortalamasına göre, cinsiyet değişkeni ile iletişim beceri değerlendirme düzeyleri arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Medeni durum, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenine göre iletişim beceri değerlendirme düzeyleri arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Öğretmen disiplin anlayışı ölçeği toplam puanının 45,18 ortalama ile ''ortalamanın üzerinde'' olduğu, İletişim becerileri değerlendirme ölçeği toplam puanına bakıldığında 81,47 ile ortalamanın üzerinde ''yüksek'' olduğu görülmüştür. Öğretmen disiplin anlayışı ölçeği ile iletişim becerileri değerlendirme ölçeği arasında istatistiki açıdan düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Beden Eğitimi Öğretmeni, Disiplin, İletişim.

Without discipline and communication in social life, it is quite difficult to achieve the desired level of success and establish social relations. Therefore, in our study, it is aimed to determine the relationship levels between perceived disciplinary Deci-sions of physical education teachers and communication levels. The universe of our study consists of 243 physical education and sports teachers working in public schools affiliated to the Ministry of National Education in Elazığ province, and 159 physical education and sports teachers selected by random sampling method constitute the sample of the study. In our study, the 'Teacher Discipline Understanding Scale' and the 'Communication Skills Assessment Scale' were used. As a result of the normality test, it was determined that the data showed a normal distribution. In the analysis of the data, t-test, anova and Tukey test were used. Pearson correlation analysis was performed to examine the relationship between the scales. In the study, the significance level was taken as (p<0.05). According to the total scores obtained from the teacher discipline understanding scale of physical education and sports teachers participating in our study, there was no statistically significant difference between the gender variable, the professional seniority variable and the education level variable. A statistically significant difference was found according to the marital status variable. According to the total score average of the communication skills assessment scale, it Dec found that there is a statistically significant difference between the gender variable and the communication skills assessment levels. There was no statistically significant difference between communication skill assessment levels according to marital status, educational status and professional Decency variable. The total score of the teacher discipline understanding scale was found to be 'above average' with an average of 45.18, and the total score of the communication skills assessment scale was found to be 'higher' than the average with 81.47. It has been found that there is a statistically low level of positive and significant relationship between the teacher discipline Deci-sion scale and the communication skills assessment scale. Key Words: Physical Education, Physical Education Teacher, Discipline, Communication
Examination of the relationship between the perception of discipline and communication levels by physical education teachers
Keywords: Spor