SINIF ÖĞRETMENLERİNİN 21. YÜZYIL ÖĞRETEN BECERİLERİ İLE ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - KARABEKMEZ, VAHDET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerilerini ile eleştirel düşünme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 2019/2020 eğitim ve öğretim yılında Adıyaman ilinde görev yapmakta olan 359 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacı ile Kişisel Bilgi Formu, sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerilerini kullanımını belirlemek için Orhan-Göksün (2016) tarafından geliştirilen "21. Yüzyıl Öğreten Becerileri Kullanımı Ölçeği" ve eleştirel düşünme becerisini belirlemek için de Ağdacı (2018) tarafından geliştirilen "Eleştirel Düşünme Ölçeği" kullanılmıştır. 21. yüzyıl öğreten becerileri kullanımı ölçeği 27 maddeden oluşmaktadır. Aynı zamanda yönetsel, onamacı, esnek öğretme, teknopedagojik, üretimsel beceriler olmak üzere beş boyuttan oluşmaktadır. Eleştirel düşünme ölçeği 43 maddeden oluşmaktadır. Aynı zamanda karar verme, öz düzenleme, kendine güven, değerlendirme ve öz denetim olmak üzere beş boyuttan oluşmaktadır. 21. yüzyıl öğreten becerileri kullanımı ölçeğinin cronbach alfa değeri 0.979 dur. Eleştirel düşünme ölçeğinin cronbach alfa değeri ise 0.915'dir. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS (Statistical Package fort the Social Sciences) 22.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde tanılayıcı analizler, Mann Whitney U testi (MWU), Kruskal Wallis testi (KWH) ve Spearman Brown Sıra Farklar Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 kabul edilmiştir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerilerinin yönetsel becerileri ve onamacı beceriler alt boyutlarına katılım düzeylerini "her zaman" olarak belirtmişlerdir. Teknopedagojik beceriler, esnek öğretme beceriler ve üretimsel beceriler alt boyutlarında ise "genellikle" katıldıklarını belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri kullanımı ile sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, eğitim durumları ve kıdem değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sınıf öğretmenleri eleştirel düşünme becerilerinin karar verme alt boyutuna "tamamen katıldıklarını" ve öz düzenleme, kendine güven, değerlendirme ve öz denetim alt boyutlarında ise "katıldıklarını" belirtmişlerdir. Eleştirel düşünme becerisi ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sınıf öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerisi eğitim durumunda ise yüksek lisans öğretmenlerinin lehine anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerisi kıdem değişkenine göre ise 6-10 yıl arasında çalışan sınıf öğretmenleri ile 11-15 yıl ve 16-20 yıl arasında çalışan sınıf öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri kullanımı ile eleştirel düşünme becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucuna göre sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik Millî Eğitim Bakanlığı'nın da desteklediği eğitimler verilebilir.

The aim of this study is to determine the relationship between 21st century teacher skills and critical thinking skills of primary school teachers'. The sample of the study consists of 359 primary school teachers working in Adıyaman in the 2019/2020 academic year. Correlational survey model was used in the research. In order to collect data, Personal Information Form, "Use of 21st Century Teacher Skills Scale" developed by Orhan-Göksün (2016) to determine primary school teachers use of 21st century teacher skills; and to determine critical thinking skill, "Critical Thinking Scale" developed by Ağdacı (2018) was used. The Use of 21st Century Teacher Skills Scale consists of 27 items. İt also include five dimensions: administrative, affirmative, flexible teaching, technopedagogical, and productive skills. The critical thinking scale consists of 43 items. İt also include of five dimensions: decision making, self-regulation, self-confidence, evaluation and self-control. The cronbach alpha value of the Use of 21st Century Teacher Skills Scale is 0.979. The cronbach alpha value of the Critical Thinking Scale is 0.915. The data obtained from the study were analyzed through SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences). Descriptive analyses, Mann Whitney U test (MWU), Kruskal Wallis test (KWH) and Pearson Correlation analyses were used for the analysis of the data. Significance level was accepted as p <0.05. According to the findings of the study, primary school teachers stated their level of participation in the administrative skills and affirmative skills which are sub-categories of 21st century teacher skills as "always agree". They stated that they "generally agree" in the sub-categories of technopedagogical skills, flexible teaching skills and generative skills. No significant difference was found between classroom teachers' use of 21st century teacher skills and the variables of primary school teachers' gender, educational status and seniority. Primary school teachers stated that they "fully agree" to the decision making" sub-category of critical thinking skills; as for self-regulation, self-confidence, evaluation and self-control they stated they "agree" to these sub-categories. No significant difference was found between critical thinking skills and gender variable. It has been observed that there is significant difference in favor of graduate teachers in terms of critical thinking skills. As for the seniority variable, it has been observed that there is a significant difference between primary school teachers working between 6-10 years and primary school teachers working between 11-15 and 16-20 years in terms of critical thinking skills. It is concluded that there is a statistically significant positive relationship between the use of 21st century teacher skills and critical thinking skills of classroom teachers. Based on the research results, primary school teachers can be given training, supported by the Ministry of Education, to develop their 21st century skills and critical thinking skills.
The relationship between primary school teachers' 21st century teacher skills and critical thinking skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim