SICAK PRESLEME YÖNTEMİYLE İMAL EDİLMİŞ ALSİMG-SİCP TAKVİYELİ KOMPOZİTLERİN DİFÜZYON KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇALIGÜLÜ, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi SICAK PRESLEME YÖNTEMİYLE İMAL EDİLMİŞ AlSiMg-SiCP TAKVİYELİ KOMPOZİTLERİN DİFÜZYON KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Uğur ÇALIGÜLÜ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 145 Bu çalışmada sıcak presleme yöntemiyle imal edilmiş AlMgSi-SiCp takviyeli kompozitler difüzyon kaynağı ile birleştirildi. MMK malzeme, AIMgSi alaşımı içerisine ortalama 42 u.m boyutlarında SiC tozu ağırlıkça % 5-10-20 oranlarında ilave edilerek üretilmiştir. Araştırmada farklı yüzdelerde hazırlanmış kompozit malzemeler aynı basınçlarda, farklı sıcaklık ve sürelerde difüzyon kaynağı ile birleştirilmiştir. Çalışmada özellikle, SiC tozlarının birleşme davranışı ve mikro yapıya olan etkisi incelenmiştir. Üretilen numuneler difüzyon fırını için uygun boyutlara getirilip, difüzyon kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. Difüzyon kaynakları argon koruyucu gaz atmosferinde, 0.26 MPa'lık dinamik yükleme ile, 20, 40 ve 60 dakikalık sürelerde ve 575-600 °C sıcaklıklarda yapıldı. Kaynak işlemlerinden sonra, numuneler kaynak birleşme arayüzeyine dik olarak kesilip, birleşme arayüzeylerinde mikroyapı, SEM, EDS analizi çalışmaları yapılmıştır. Mekanik test olarak mikrosertlik testi yapılmıştır. Yapılan optik mikroskop çalışmalarında, kompozitin homojen bir karışıma sahip olduğu ve gözenek miktarının düşük olduğu görülmüştür. Mikrosertlik deney sonuçlarında, matris alaşımı ve MMK malzeme arasında kaynaklı birleştirilmiş numuneler de çok az sertlik artışı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Toz metalürjisi, sıcak presleme, MMK, difüzyon kaynağı, SiC partikül. X
The investigation of joinability of with hot pressing manufactured AlSiMg-SiCp reinforced composites
Keywords: Metalurji Mühendisliği