İNGİLİZ BİNBAŞI E.W.C. NOEL'İN DOĞU ANADOLU'DAKİ AŞİRET VE TARİKATLAR ÜZERİNDEKİ FAALİYETLERİ - AVCIL, SÜMEYYE ESRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Anadolu toprakları, tarihin farklı dönemlerinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Jeopolitik konumu, coğrafi yapısı, evrensel dinlerin kutsallarını barındırması gibi sebeplerden dolayı daima cazibe merkezi olmuş ve bu konumu bundan sonraki asırlarda da devam edecektir. Bu araştırmada, yaklaşık yüz yıl önce Anadolu'da Milli Mücadele'nin yaşandığı yıllarda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine geziler düzenleyen İngiliz Binbaşı E.W.C. Noel'in hayatı ve bu bölgelerdeki faaliyetleri incelenmektedir. Bu gezilerin amaçları doğrultusunda Noel'in Kürt ve Alevi aşiret liderleri ile yaptığı görüşmelerinden sonra bağımsız bir Kürdistan bölgesi için sunduğu çözüm önerisi üzerinde durulmuştur. Noel'in faaliyetlerine karşın milli mücadele kadrolarının aldığı tedbirler ve Gazi Mustafa Kemal'in bu yönde yaptığı yazışmalar incelenmiştir. Çalışmanın sonunda Noel'in milli mücadeleyi bastırmak için Kürt ve Alevileri kışkırtma girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı ve aşiretlerin İngiliz saflarına geçmeyip aksine milli mücadeleye destek verdikleri görülmüştür.

Anatolian lands have hosted many civilizations in different periods of history. Geopolitical position, geographic structure, housing the sacred of universal religions, such as the center of attraction and continues to create. In this research, the life and activities of the British Major E.W.Noel, who organized trips to Eastern and Southeastern Anatolia at the time of the national struggle about a hundred years ago, is examined. For the purposes of these trips, Noel's discussions with the Kurdish and flame tribal leaders and the proposed solution for an independent Kurdistan region are examined. Despite the activities of Noel, the measures taken by the national struggle cadres and the correspondence of Mustafa Kemal in this direction were examined. At the end of the study, it was seen that Noel's attempt to provoke Kurdish and Alevis to suppress the national struggle was unsuccessful and the tribes did not go to the British ranks but supported the national struggle.
English Major E.W.C. Noel's activities on tribes and sects in Eastern Anatolia
Keywords: Tarih