YOUTUBE'DA FAALİYET GÖSTEREN DİNİ İÇERİKLİ KANALLARIN DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - TÜKEN, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2021)
Teknolojik ilerlemenin ürünü olan internet, günlük hayatta birçok değişime ve gelişime öncülük etmiştir. Bu değişim, özellikle ikinci nesil internet olarak adlandırılan Web 2,0'ın tanıtılması ile günlük hayatta belirgin bir şekilde hissedilmeye başlanmıştır. Kullanıcıların internete içerik yüklemesine imkan veren içeriklere katkı vermelerini sağlayan Web 2,0, sosyal mecralar denilen ve insanlığa yeni sosyalleşme alanları sunan Facebook, Twitter, Youtube vb. platformların kurulmasını sağlamıştır. Çok işlevli bu platformlar, zaman içerisinde bilgi üretilen yeni bilgiler edindiği bilgi birikimlerinin paylaşıldığı bir alan haline gelmişlerdir. Bu bağlamda video izlemek ve video paylaşmak için kullanılan ayrıca en çok tercih edilen platformlardan biri olan Youtube, bu eğitim etkinliklerinin sosyal medya boyutunun merkezinde bulunmaktadır. Youtube, bu yönüyle yaygın eğitim ve yaygın din eğitimi kurumları arasında değerlendirilmektedir. Bu çalışmada Youtube'da, dini içerikler üreten en popüler kanalların ve bu kanalların içeriklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ülkemiz nüfusunun % 79'u internet kullanmaktadır. İnternet kullanıcılarının % 70.8'i ise sosyal medyayı kullanmaktadır. Bu oranlar açısından sosyal medya platformlarından Youtube'da gerçekleştirilen eğitimin değerlendirilmesine ihtiyaç vardır. Araştırmada Youtube'da en fazla aboneye sahip on din eğitimi kanalı incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler toplanırken doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler belirli temalar altında toplanarak sonuç ve tartışma bölümünde değerlendirilmiştir.

The internet, which is the product of technological progress, has pioneered many changes and developments in daily life. This change has begun to be felt in daily life, especially with the introduction of Web 2.0, which is called the second generation internet. Web 2.0, which allows users to contribute to content and that allows them to upload content to the Internet, has enabled the creation of platforms such as Facebook, Twitter, Youtube, which are called social media and offer humanity new areas of socialization. These multifunctional platforms have become an area where knowledge is produced over time, new information is acquired, and knowledge is shared. In this context, Youtube, which is also one of the most preferred platforms used to watch and share videos, is at the center of the social media dimension of these educational activities. In this respect, YouTube is considered among non-formal education and non-formal religious education institutions. In this study, it is aimed to evaluate the most popular channels that produce religious content on Youtube and the contents of these channels. 79% of our country's population uses the internet. 70.8% of these Internet users use social media. In terms of these rates, there is a need to evaluate the training conducted on Youtube, one of the social media platforms. In the research, the religious education channel with the highest number of subscribers on Youtube was examined. In this study, case study design, one of the qualitative research designs, was used. Document analysis was used while collecting the data. The data of the research were evaluated by content analysis method. The data obtained were collected under certain themes and evaluated in the conclusion and discussion section.
Examine of religious content channels operating on YouTube in terms of religious education
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Din