İLKÖĞRETİM 8. SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDA YER ALAN ŞİİRLERDEKİ ANLAM OLAYLARININ İNCELENMESİ - KAPLAN, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu tezde, şiirin tanımı, şiirin unsurları, şiir inceleme yöntemleri, şiir metinlerinin ana dili öğretimindeki yeri ve önemi, anlam bilimi, anlam olayları, şiir incelemelerinde anlam olaylarının yeri ve katkısı üzerinde çalışılmıştır. İlköğretim 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki şiirler- serbest okuma metinleri ve öğretmen kılavuz kitabındaki dinleme metinleri de dâhil- incelenerek bu şiirlerdeki anlam olayları tespit edilmiştir. Çalışmanın amacı, ilköğretim 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki şiir metinlerindeki anlam olaylarını inceleyerek bu olayların şiirin anlamına ve anlaşılmasına etkisini ve anlam olaylarının şiirlerde ne derece kullanıldığını belirlemektir.Bu çalışmada öncelikle şiirin tanımı, unsurları, şiir inceleme yöntemleri, şiir metinlerinin ana dili öğretimindeki yeri ve önemi açıklanmıştır. Daha sonra anlam bilimi ve anlam olayları üzerinde durulmuştur. En son aşamada ise 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki şiirler incelenmiş, bu şiirlerdeki anlam olayları tespit edilmiş; anlam olaylarıyla ilgili örnek etkinlikler verilmiş ve SBS'de çıkan anlam olayları gösterilmiştir. Sonuç ve öneriler bölümünde ise çalışma sonucunda ulaşılan sonuçlar ve konuyla ilgili öneriler verilmiştir.Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, şiir, anlam bilimi, anlam olayları, Türkçe ders kitapları.

This paper has focused of poem definition, elements of poem, poetry analysis methods, the place and importance of the poem texts into native language teaching, semantics, semantic events, the place and contribution of the semantics events in poem evaluations. The semantic events in the poems in Turkish course boks of 8th grades at elemantery education- including free reading texts and the listening texts in the teacher guide book- have been analyzed and the semantic events in these poems have been determined. Objective of the study is to analyze the semantic events in the poem texts in the Turkish course boks of 8th grades at elementary education, and the determine effect of these events on semantic of the poem, and to what extent are these semantic events used the poems.In this study, primarily definition of the poem, elements of the poem, the poetry analysis methods, the place and importance of the poem into the native language teaching have been explained. Later, semantics and semantic events have been highlighted. At past phase, the poems in Turkish course boks of 8th grades have been evaluated, the semantic events have been determined; sample activities related to the semantic events have been given and the semantic events asked in the placement test (SBS) have been shown. In conclusions and suggestions part, the results achieved as a result of the study and the suggestions related to the subject have been given.Key Words: Turkish teaching, poetry, semantics, meaning to events, Turkish textbooks
Analysis of semantics events in poems in Turkish course boks of 8th grades at elementary
Keywords: Eğitim ve Öğretim