LİNEER FOSFAZENLERİN BAZI ALKOLLERLE REAKSİYONLARI - ÇİL, EROL (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada P-trikloro-N-diklorofosforilmonofosfazen'in bazı alkollerle reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. Reaksiyonlar, lineer fosfazen hava ve neme karşı duyarlı olduğu için havasız ve nemsiz ortamda yapılmıştır. Reaksiyona esas olarak o-metil fenol, p- metil fenol, 1-hidroksi naftalen, 2-hidroksi 1-nitrozo naftalen ve 4-(2-pridilazo) rezorsinol kullanılmıştır. P-trikloro-N-diklorofosforilmonofosfazen fosfor pentaklorür ve amonyum sülfatın reaksiyonundan elde edilmiştir. Alkolün alkolatı metalik sodyum ile yapılmıştır. Fosfazen ile alkolat önce 0°'de muamele edilmiş, sonra çözücülerin kaynama noktalarında geri soğutucu altında muamele edilmiştir. Elde edilen ürünler ince tabaka ve kolon kromatoğrafisi ile saflaştırıldıktan sonra, elementel analiz, İR, 'H, 13C, 31P-NMR ve kütle spektroskopisi teknikleri kullanılarak yapılan belirlenmiştir. Yapılan aydınlatılan bileşiklerin l-klor,l-(o-metilfenoksi)fosfinil-2,2,2-tris(o- metilfenoksi)fosfazen, 1, 1 -bis (o-metilfenoksi)fosfinil-2,2,2-tris(o-metilfenoksi)fosfazen, 1,1 -bis (p-metilfenoksi)fosfînil-2,2,2 tris(p-metilfenoksi)fosfazen, 1,1 -bis (1- naftalenoksinoksi)fosfinil-2,2,2 tris(l-naftalenoksinoksi)fosfazen, oldukları anlaşılmıştır.IV 2-hidroksi 1 -nitrozo naftalen ve 4-(2-pridilazo) rezorsinol ile olan reaksiyonundan bir fosfazen veya herhangi bir fosforlu bileşik elde edilememiştir. ANAHTAR KELİMELER: P-trikloro-N-diklorofosforilmonofosfazen, Alkoliz, Lineer Fosfazenler

In this study, the reactions of P-trichloro-N-dichlorophosphorylmonophosphazene with some alcohols have been investigated. Since linear phosphazene is sensitive to air and moisture, experimental studies were carried out at without air and moisture(in argon atmosphere), o-metyl phenol, p-metyl phenol, 1 -hydroxy naphthalene, 2-hydroxy 1-nitroso naphthalene and 4-(2-pyridylazo) resorcinol were used as alcohols. The starting compound, P- trichloro-N-dichlorophosphorylmonophosphazene was prepared from phosphorus pentachloride and ammonium sulfate. The alcolates were prepared from alcohol and metalic sodium. In the first the phosphazene and alcohol were reacted at 0°. Then the reaction was refluxed in the boiling solvents. After the reaction products were seperated by using thin layer and column chromatograpy, the structure of the compounds were defined by elementel analysis, IR, ]H, i3C, 31P-NMR and mass spectroscopy. The defined compounds are l-chloro,l-(o-metylphenoxy)phosphinyl-2,2,2-tris(o- metylphenoxy)phosphazene, 1, 1 -bis-(o-metylphenoxy)phosphinyl-2,2,2-tris (o-metyl phenoxy)phosphazene, 1, 1 -bis-(p-metylphenoxy)phosphinyl-2,2,2-tris (p-metyl phenoxy)phosphazene, 1, 1 -bis-( 1 -naphthalenoxy)phosphinyl-2,2,2-tris( 1 -naphthalenoxy) phosphazene.VI Phosphazene or any phosphorus compound could not be isolated from the reaction of phosphazene with 2-hydroxy 1-nitroso naphthalene and 4-(2-pyridylazo) resorcinol KEY WORDS: P-trichloro-N-dichlorophosphorylmonophosphazene, Alcoholyses, Linear Phosphazenes.
The Reactions of linear phosphazenes with some alcohols
Keywords: Kimya; Chemistry