Primer hipotalamik amenore olgusunda pubertenin başlatılmasında naloksanın etkinliğinin araştırılması - Kumru, Selahattin; Yılmaz, Bayram; Kutlu, Selim (My University, 2003)
AMAÇ: On sekiz yaşındaki primer hipotalamik amenore olgusuna naloksan vererek gonadotropin düzeylerini arttırmak ve menstruasyon sağlamak. MATERYAL ve METOD: Olguya intravenöz (İV) yolla haftada üç kez başlangıçta 2 mg İV puşe ve devamında 0.5mg/saat infüzyon şeklinde naloksan uygulandı. Tedaviye yanıt alınamayınca 14 gün konjuge östrojen (0.625 mg/gün) verildikten sonra tedavi tekrarlandı. Naloksan tedavisine başlamadan önce ve infüzyonun sonuna kadar 15 dakikalık aralarla brakial vene yerleştirilen kateterden kan örnekleri alındı. Alınan kanların serumları ayrıştırıldıktan sonra LH, FSH, östrojen ve PRL düzeyleri radio-immunoassay ile ölçüldü. BULGULAR: Naloksan tedavisine başlamadan önce serum LH 0.05 mIU/ml FSH 1.45 mIU/ml, Prolaktin 6.11 ng/ml, östrojen ölçülemeyecek düzeyde iken ne sadece naloksan, ne de östrojen tedavisinden sonra naloksan verildiğinde serum gonadotropin ve PRL düzeylerinde değişiklik olmadı, ölçülen tüm FSH ve LH değerleri 2 mIU/ml'nin altında kaldı, puberte öncesi seviyelerden yukarıya çıkartılamadı ve spontan menstruasyon sağlanamadı. SONUÇ: Primer hipotalamik amenore olgusunda naloksan uygulaması östrojen ile iyileştirme tedavisinden sonra bile serum gonadotropinlerini arttırmada ve pubertenın başlatılmasında başarısız oldu. Prepubertel dönemden puberteye geçişte opioid harici faktör ya da faktörlerin etkili olduğu, ayrıca puberte öncesi FSH, LH ve PRL sekresyonlarının regülasyonunun opioidlerin kontrolü altında olmadığı düşünüldü.
Keywords: Prolaktin; Luteinizan hormon; Folikül uyarıcı hormon; Nalokson; Amenore