OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI DİABET HASTALARINDA BAZI KAN PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI - AKINCI, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, obezite ve bariyatrik cerrahi sonrası elde edilen kilo kaybının, glikoz metabolizması ve lipid profili üzerindeki etkilerini incelemek ve bu ilişkiye dair literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği'nde bariyatrik cerrahi uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, hastaların Hemoglobin A1C [Ha1c],glikoz, trigliserit, kolestrol, C reaktif protein[crp] düzeyleri cerrahi öncesi ve sonrası dönemlerde analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, kan serum örneklerinden rutin biyokimya analizleri ile ölçülmüştür. Sonuçlar, bariyatrik cerrahi sonrası glikoz düzeylerinde belirgin bir azalma ve trigliserid seviyelerinde anlamlı bir iyileşme olduğunu göstermiştir. Ayrıca, HDL kolesterol düzeylerinin arttığı ve LDL kolesterol düzeylerinde düşüş gözlemlendiği tespit edilmiştir. Cerrahi sonrası hastaların metabolik sağlık göstergelerinde genel bir düzelme sağlandığı belirlenmiştir. Bu bulgular, obezitenin yalnızca kilo artışı ile sınırlı olmayan, metabolik ve kardiyovasküler sağlık üzerinde geniş çaplı etkiler yaratan bir durum olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Çalışma, bariyatrik cerrahinin obeziteye bağlı metabolik bozuklukların yönetiminde etkili bir araç olduğunu desteklemekte ve bu alanda literatüre değerli katkılar sunmaktadır.

This study aimed to investigate the effects of weight loss achieved through bariatric surgery on glucose metabolism and lipid profile and to contribute to the existing literature on this relationship. Patients who underwent bariatric surgery at Fırat University General Surgery Clinic were retrospectively evaluated. The study analyzed the levels of Hemoglobin A1c [HbA1c], glucose, triglycerides, cholesterol, and C-reactive protein [CRP] before and after surgery. The data were obtained through routine biochemical analyses of blood serum samples. The results demonstrated a significant reduction in glucose levels and an improvement in triglyceride levels following bariatric surgery. Additionally, an increase in HDL cholesterol levels and a decrease in LDL cholesterol levels were observed. Overall, a general improvement in the metabolic health indicators of the patients was identified post-surgery. These findings highlight that obesity is not merely limited to weight gain but also has widespread effects on metabolic and cardiovascular health. The study supports the role of bariatric surgery as an effective tool in managing obesity-related metabolic disorders and provides valuable contributions to the literature in this field.
Investigation of some blood parameters in diabetic patients after bariatric surgery
Keywords: Biyoteknoloji