Deprem Nedeniyle Zorunlu Göçe Maruz Kalan Yaşlı Bireyler Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma - Sevim, Yelda (My University, 2024)
Bu çalışma 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra göç eden yaşlı bireylerin göç süreçlerini, yeni yerleşim yerindeki yaşamlarını ve geleceğe yönelik beklentilerini konu edinmektedir. Bu araştırmanın amacı zorunlu göçün toplumsal etkilerini yaşlı bireyler açısından inceleyerek, zorunlu göç sonrasındaki yaşam deneyimlerini gözler önüne sermektir. Araştırma nitel odaklı yaklaşımları kapsayan alan araştırması modelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma durum tespiti temelli bir nitelik taşımaktadır. 65 yaş üstü 15 birey hakkında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bilgi toplanmıştır. Çalışmada her yaşlı bireyin göçü deneyimleme sürecinin farklılaştığı ve bunda bireyin yaşadığı kültürel yapının, ekonomik durumunun, psikolojik özelliklerinin ve kişilik özelliklerinin belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Göç ettikleri yerin memleketleri ve göçün kaynaklandığı yere yakın olması yaşlı bireylerin çevreye uyumunu olumlu etkilemiştir. Göç eden bireylerin; sağlık, ulaşım, ekonomik gelir yetersizliği, alışveriş imkânları, yalnızlık ve deprem korkusu açısından sıkıntılar yaşadığı tespit edilmiştir. Yaşlıların çoğunluğu geriye göç konusunda istekli bulunmuştur. Yapılan bu çalışmanın, zorunlu göç sonrası yaşlı bireylerin desteklenmesine yönelik hedeflerin belirlenmesi açısından yararlı olacağı umulmaktadır.
Keywords: Göç; Afet; Yaşlı; Zorunlu Göç; Yaşlılık Sosyolojisi