İŞİTME ENGELLİ FUTSAL SPORCULARININ BAŞARI MOTİVASYON DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - YALÇIN, İLİMDAR (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye İşitme Engelliler Futsal Şampiyonası'na katılan futsal sporcularının spora özgü başarı motivasyon düzeylerini belirlemesidir. Bu amaçla çalışmanın evrenini oluşturan işitme engelliler futsal şampiyonasına katılan 200 sporcudan 100 kadın, 67 erkek olmak üzere toplam 167 (%83,5) sporcu örneklem grubuna dahil edilmiştir. Sporcuların demografik bilgilerini tespit etmek üzere 12 soruluk ''Kişisel Bilgi Formu'', Motivasyon düzeylerini belirlemek için ise Willis (1982) tarafından geliştirilen 40 sorudan oluşan likert tipi Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve varyans analizi teknikleri kullanılmıştır. Farklılıkları belirlemek için One Way Anova ve t testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak p<0.05 düzeyinde anlamlılık ile test edilmiştir. Sonuç olarak; araştırmada güç gösterme, başarıya yaklaşma ve başarısızlıktan kaçınma güdüsünde erkek sporcuların lehine anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0.05). Yaş değişkenine göre 16-19 ve 20-23 yaşları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca erkek sporcuların başarı motivasyonlarının daha yüksek olduğu ve yaş arttıkça güç gösterme güdüsünün de arttığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Futsal, Engelli, İşitme Engelli, Başarı, Motivasyon

The aim of this study is to determine the sport-specific achievement motivation levels of the futsal players who joined in Turkey Hearing-Imparied Futsal Championship. For that purpose, the study has been conducted on 100 female and 67 male, in total 167 (%83,5) athletes, that are chosen from 200 athletes who took part in Turkey Hearing-Imparied Futsal Championship. A 12-item "Personal Information Form" was used to gather participants' demographical information and the 40-item Three Scale to Measure Competition-Related Motives in Sports developed by Willis (1982) to determine the motivation levels. In analyzing the acquired data, the techniques of arithmetic mean, standard deviation and analysis of variance were used. One Way Anova and t test were used to determine the differences. The significance level of statistical data was analyzed in level of p<0.05. Consequently, it has been determined statistical significance in the motives of showing their power, approaching achievement and avoiding failure for the benefit of male athletes (p<0.05). Pursuant to the age variable, it was found out statistical significance (p<0.05) between 16-19 and 20-23 ages. Furthermore, it was concluded that male athletes have higher achievement motivation and the motive to show power increases with the age. Key words: Futsal, Handicap, Hearing-Imparied, Achievement, Motivation
The analysis examination of achievement motivation in hearing impaired futsal players
Keywords: Spor