iNSAN FAKTÖRÜ VE BiLiNÇLILiK DÜZEYiNiN KALKINMAYA ETKiSi - Arslan, Hasan (Fırat University, 2010)
Kalkınmaya yalnızca bir zenginlik ve fakirlik meselesi olarak bakılamaz. Nitekim kalkınma başta insan ve şuur olmak üzere zihinsel ve ruhsal süreçleri içermektedir. Bu süreçte esas olan sosyal ve ruhsal gelişmelerdir. Dolayısıyla geri kalmış veya az gelişmiş olarak nitelenen ülkelerin konumu, o ülke insanlarının şuur düzeyleri, kişilik özellikleri, zihin dünyaları ve yaşadıkları sosyal yapıyla birlik.1e ele alınmalarını gereh.i:irmektedir. )3u makalenin temel varsayımı; kalkınmak isteyen bireylerin, bunu hem kendi tutumlarını ve zihin yapılarını, hem de sosyal yapıyı değiştirmek suretiyle ve aynı doğal imkanlarla gerçekleştirebilecekleridir.
Human Factor and Consciousness at the Development
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları