ERZURUM MUHÂFAZA-İ MUKADDESÂT VE MÜDÂFAA-İ HUKUK CEMİYETİ - Aydoğan, Erdal; Özkan, Asaf (Fırat University, 2011)
Mondros Mütarekesi’nden sonra başlay re karşı direnişi başlatan Mustafa Kemal Paşa ve ark nan tecrit p lizm, Halkçılık, Şapka Kanunu, Muhafa ABSTRACT Mustafa Kemal Pasha and his friend t the occupations after Mondros Armistice, have n rt its regime and tı break the isolation politics practic ism, Populism, Hat Law, Conservatism. 1 2 an işgalle adaşlarının, bu mücadeleyi sonuca ulaştırmak için yardımına başvurabilecekleri çok fazla alternatifleri yoktu. Millî Mücadele’nin amacına ulaşabilmesi için gerekli olan yardımı sağlama konusunda en yakın görünen devlet, yeni bir siyasal rejimi oturtmaya çalışan Sovyet Rusya idi. Sovyet Rusya’nın da hem rejimini ihraç edebilmek hem de batılı ülkeler tarafından uygula olitikasını kırmak için bir çıkış kapısına ihtiyacı vardı. İki ülkenin menfaatlerinin çakışması sonucu, TBMM Hükümeti’nin kurulmasından kısa bir süre sonra ilişkiler başlatılmıştı. Sovyet Rusya ile başlayan bu sıcak ilişkiler bazı çevrelerin Anadolu’da Sosyalist-Komünist ideolojinin yayılması için gayret göstermesine neden olurken, bazı çevrelerin de buna karşı harekete geçmesine sebebiyet vermiştir. Ülkede Sosyalist-Komünist fikirlerin yayılacağı endişesi, sınır şehri olması ve aktif siyasal yaşamı nedeni ile en fazla Erzurum’da hissedilmişti. Çok geçmeden Sosyalist-Komünist fikirlere karşı bir araya gelen Erzurumlular, Erzurum’un önde gelen simalarından Hoca Raif Efendi’nin önderliğinde Muhafaza-i Mukaddesat Cemiyeti’ni kurarak faaliyete geçmişlerdir.