Birinci basamak hekimlerinin astım konusundaki bilgi ve yaklaşımları - Deveci, Figen; Açık, Yasemin; Turgut, Teyfik; Deveci, S. Erhan; Muz, M. Hamdi (My University, 2001)
İlimizde 1. basamakta sağlık hizmeti veren hekimlerin, astımın tanı ve tedavisine yaklaşımlarını değerlendirmek amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Ankete ortalama çalışma süreleri 64.88 ± 39.42 ay olan 66 hekim alındı. Günlük ortalama poliklinik sayısı 60.67 ± 27.20 olan hekimlerin %66.6'sı, ülkemizde astım görülme sıklığını %11.64 ± 13.57 olarak tahmin etmişti, %34.8'i astımlı hastayla karşılaşma sıklığını ayda l olarak belirtmiş, sadece %4.5'i hastalara eğitim ve bilgi için 20 dakikadan fazla zaman ayırabildiklerini, %71.2'si hastalarının hiç kontrole gelmediğini ifade etmişlerdir. Akut astım tedavisinde %48.5 ile en çok in-haler beta-2 agonist, kronik astım tedavisinde ise %22.7 ile en çok inhaler beta-2 agonist + oral teofilin + inhaler kortikosteroid kombinasyonunun tercih edildiği görülmüştür. Çalışmamızın sonunda hekimlerimizin hastalara yeterince zaman ayıramadıkları, düzenli olarak hastalarını takip edemedikleri, tedavide yüksek oranda belirsizliklerin olduğu belirlenmiş, akut ve kronik astım tedavisinde, astım tedavi rehberin-de belirtilen protokollere yeterli uygunluğun sağlanamadığı görülmüştür. Sonuç olarak, gerek tıp eğitimi sırasında gerekse mezuniyet sonrası, hekimlere astım ile ilgili daha yaygın eğitim programlarının uygulanması ve bu konuda geliştirilen kılavuzların mutlaka ulaştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Eğitim; Hekimler; Bilgi; Tavırlar; Pratik; Anketler; Astım