NO TİPİ SCHİFF BAZI LİGANDININ SENTEZİ KARAKTERİZASYONU VE MONONÜKLEER KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ - OĞUZHAN, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada, 3-brom-5-klorsalisilaldehit ile p-aminoasetofenonoksim'in reaksiyonundan 3-brom-5-klorsalisiliden-p-aminoasetofenon oksim (LH) ligandı hazırlandı. Bu Schiff bazı ligandı ile Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 asetatları reaksiyona sokularak Co(L)2, Ni(L)2, Cu(L)2 ve Zn(L)2 kompleksleri elde edildi. Schiff bazı ve komplekslerinin yapıları Elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, Uv, Manyetik Süsseptibilite ve Termogravimetrik analiz ile aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının metal iyonuna imin azotu ve karbonil oksijeninden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı ve yine bütün komplekslerde M:L oranının 1:2 olduğu görüldü. Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 komplekslerinin tetrahedral yapıya sahip olduğu belirlendi.

In this study, the ligand of 3-brom-5-chlorosalicyliden-p-iminoacetophenone oxime (LH) was prepared by the reaction of 3-brom-5-chlorosalicylaldehyde with p-aminoacetophenoneoxime. The complexes were prepared by the reaction of these Schiff base ligands with Co+2, Ni+2, Cu+2 and Zn+2 acetate. Schiff bases obtained have been characterized by their Elemental analyses, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, Uv, Magnetic Susceptibility and Thermogravimetric analyses (TGA). All of the Schiff bases were found to be bidentate ligands involving the imino nitrogen and carboxyl oxygen atoms in the complexes. Metal to ligand ratio were found to be 1:2 for all of the complexes. Co+2, Ni+2, Cu+2 and Zn+2 complexes have been found tetrahedral geometry.
The synthesis and characterization of NO type schiff base ligand and investigation of its mononuclear complexes
Keywords: Kimya