Bruselloz için risk taşıyan kişilerde mesleklerinde çalışma süresinin brucella seropozitifliği ve aglütinasyon titresi üzerine etkisi - Felek, Süleyman; Kalkan, Ahmet; Akbulut, Ayhan; Papila, Çiğdem; Demirdağ, Kutbeddin; Kılıç, S. Sırrı (My University, 1998)
Bruselloz için risk taşıyan kişilerde, mesleklerinde çalışma süresinin seropozitiflik üzerine etkisini ve çalışma süresi ile titre arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere 100 kasap, 100 veterinerlik çalışanı ve 100 çiftçiden oluşturulan toplam 300 kişi üzerinde çalışıldı. Çalışmaya alınan kişiler, mesleklerinde çalışma sürelerine göre; kasap ve veterinerlerde 1-5 yıl, 6 yıl ve üzeri, çiftçilerde 10-30, 31-50, 51 yıl ve üzeri çalışanlar olarak gruplara ayrıldı. Ayrıca bu üç grup tek bir risk grubu olarak ele alınıp, çalışma süresinin seropozitiflik üzerine etkisi ve çalışma süresi ile pozitif aglutinasyon titresi arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere, mesleklerinde çalışma süreleri; l -5, 6-10, 11-15, 16-20, 21 -30, 31 yıl ve üzeri olarak altı gruba ayrıldı. Tüm serumlara standart tüp aglütinasyonu testi (STA) uygulandı. Risk grubu olarak ele aldığımız kasap, veteriner ve çiftçiler hem ayrı gruplar halinde, hem de bu gruplar tek bir risk grubu olarak incelendiğinde, kişilerin mesleklerinde çalışma süresinin seropozitiflik üzerine etkisi ve çalışma süresi ile pozitif aglutinasyon titreleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p > 0.05). Risk gruplarında çalışma süresi Seropozitifliği arttıran faktörlerden biri olmakla birlikte, biz çalışmamızda risk gruplarındaki kişilerin mesleklerinde çalışma sürelerinin Seropozitifliği arttırmadığını, çalışma süresi ile pozitif aglutinasyon titreleri arasında ilişki olmadığını saptadık. Bunun, bölgemizde brusellozun hayvanlar arasında sürekli yüksek insidansta seyretmesine, riskli kişilerin meslek yaşamlarının erken dönemlerinde etkenle karşılaşabilmelerine ve ileriki yıllarda pozitif aglutinasyon titrelerinin kaybolabilmesine bağlı olabileceğini düşündük.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Enfeksiyon Hastalıkları