SON DÖNEM BÖBREK YETMEZLİKLİ HASTALARDA MARESİN 1 DÜZEYİNİN ARAŞTIRILMASI - DEMİR, SEDEF ONAY (Fırat Üniveristesi, 2021)
Maresin 1 (MaR1), inflamasyonun çözünürlüğünü ve doku rejenerasyonunu düzenleyen antiinflamatuvar etkilere sahip endojen biyoaktif lipid aracısıdır. Son dönem böbrek yetmezliğinde (SDBY) özellikle hemodiyaliz (HD) tedavisi uygulanan hastalarda kronik inflamasyon sık görülmektedir. Çalışmamızda SDBY hastalarında MaR1 düzeyinin inflamasyon parametreleriyle ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışma, santral venöz kalıcı kateter ile HD tedavisi uygulanan 30 hasta (SVKK grubu), arteriyovenöz fistül ile HD tedavisi uygulanan 30 hasta (AVF grubu), kronik böbrek hastalığı (KBH) evre 3-4 olan 30 hasta (prediyaliz grubu) ve sağlıklı gönüllülerden oluşan 30 sağlıklı birey (kontrol grubu) olmak üzere 4 gruptan oluşuyordu. MaR1 düzeyi HD öncesi ve sonrası değerlendirildi. Venöz kan örneklerinden biyokimya değerleri, CRP, ferritin, albümin, lipid profilleri (HDL, LDL, total kolesterol değerleri) ve MaR1 düzeyleri çalışıldı. Hasta ve kontrol grubunun vücut kitle indeksleri hesaplandı. İstatistiksel analizler için SPSS 22 paket programı kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Çalışmamızda sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da MaR1 düzeyi KBH hastalarında ve özellikle HD'ye giren hastalarda daha düşük bulunmuştur. Fistül grubunda MaR1 ile HDL arasında pozitif yönde, prediyaliz grubunda MaR1 ile ferritin arasında pozitif yönde, bütün gruplar beraber değerlendirildiğinde MaR1 ile GFH ve platelet arasında pozitif yönde, MaR1 ile üre ve kreatinin arasında ise negatif yönde anlamlı korelasyon görülmüştür. Sonuç olarak KBH hastalarında MaR1 düzeyi düşük saptanmıştır. Potansiyel antiinflamatuvar özelliği olan MaR1'in inflamatuvar süreçlerin yaygın olduğu KBH hastalarında düşük saptanması MaR1'in inflamatuvar parametreler arasında yer alabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız böbrek fonksiyonları ve inflamatuvar parametrelerin MaR1 düzeyi ile ilişkisini göstermekte yararlı olacaktır. Anahtar kelimeler: son dönem böbrek yetmezliği, maresin 1, inflamasyon, hemodiyaliz

Maresin 1 (MaR1) is an endogenous bioactive lipid mediator with anti-inflammatory effects that regulate inflammation resolution and tissue regeneration. Chronic inflammation is common in patients with end-stage renal disease (ESRD), especially in patients undergoing hemodialysis (HD) treatment. In our study, we aimed to investigate the relationship of MaR1 level with inflammation parameters in ESRD patients. The study consisted of 30 patients treated for HD with central venous permanent catheter (CVPC group), 30 patients treated with HD with arteriovenous fistula (AVF group), 30 patients with chronic kidney disease (CKD) stage 3-4 (predialysis group) and healthy volunteers. It consisted of 4 groups, including 30 healthy individuals (control group). MaR1 level evaluated before and after HD. Biochemistry values, CRP, ferritin, albumin, lipid profiles (HDL, LDL, total cholesterol values) and MaR1 levels were studied from venous blood samples. Body mass indexes of the patient and control groups were calculated. SPSS 22 package program was used for statistical analysis. Significance level was accepted as p<0.05. In our study, although it was not statistically significant when compared to healthy individuals, the level of MaR1 was found to be lower in CKD patients and especially in HD patients. There was a positive correlation between MaR1 and HDL in the fistula group, a positive correlation between MaR1 and ferritin in the predialysis group, a positive correlation between MaR1 and glomerular filtration rate and platelet when all groups were evaluated together, and a negative significant correlation between MaR1 and urea and creatinine. As a result, MaR1 level was found to be low in CKD patients. The low detection of MaR1, which has a potential anti-inflammatory property, in CKD patients with widespread inflammatory processes suggests that MaR1 may be among the inflammatory parameters. Our findings will be useful in demonstrating the relationship between renal functions and inflammatory parameters and MaR1 level. Keywords: end stage renal disease, maresin 1,inflammation, hemodialysis
Level maresin 1 in patients with end-stage renal disease research
Keywords: Nefroloji