Değişik tip kanatcıklar kullanarak sabit ısı akısına sahip bir ısı değiştiricisinin etkenliğini artırma - Kurtbaş, İrfan; Gülçimen, Fevzi; Durmuş, Aydın (My University, 2004)
Bu çalışmada; 62 mm genişliğinde 1200 mm uzunluğunda ebatlara sahip galvanizli sac üzerine değişik çap ve aralıklarda kesilen kanatlara farklı açılar verilerek akım ortamına yerleştirilmiştir. Bu türbülatörler sabit ısı akısı uygulanan bir bakır boru içerisine yerleştirilerek ısı geçişi ve basınç kaybı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma akışkanı olarak hava seçilmiştir. Altı farklı kütlesel debide, Reynolds sayısının 10000 ila 40000 aralığında deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda; kanatların boru eksenine yapmış olduğu açı arttıkça ısı geçişi ve basınç kaybının arttığı, kanatlar arası mesafe arttıkça ısı geçişi ve basınç kaybının azaldığı gözlenmiştir. Tasarlanan türbülatörlerin ısı geçişini boş boruya göre yaklaşık 3 kat, sürtünme katsayısını ise 4.6 kat artırmıştır. Deneyler sonunda elde edilen veriler kullanılarak Reynolds sayısı, kanat çapı, kanatlar arası mesafe ve kanat açısına bağlı olarak Nusselt sayısı ve sürtünme katsayısı için geçerli bağıntılar türetilmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı