DETERMINATION OF SERUM TOTAL ANTIOXIDANTS AND MELATONIN HORMONE LEVELS ON PATIENTS WITH BREAST CANCER - QADIR, AMJAD MAHMOOD (Fırat Üniveristesi, 2021)
Meme kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri, farklı biyolojik özellikler ve klinik etkilerle değişiklik gösteren bir hastalıktır. Meme hücreleri kontrolsüz olarak bölünür. Melatonin beyindeki epifiz bezi tarafından sentezlenip salgılanan ve vücuttaki uyku / uyanma döngüsünden etkilenen bir hormondur. Melatonin, serbest radikal önleyici ve antioksidan görevi görür. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallere karşı koruyan ve oksidasyonu geciktiren veya engelleyen maddelerdir. Bu çalışmanın amacı; meme kanserli hastalarda serum total antioksidan ve melatonin düzeylerinin tespit edilmesi ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılmasıdır. Bu tezde, insanlarda serum toplam antioksidan seviyelerini belirlemek için enzime bağlı immünosorbent testi (ELISA) ve melatonin serum seviyelerini ölçmek için yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılmıştır. Sonuçlarımıza göre, hem hasta hem de kontrol grubundaki serum toplam antioksidan ve melatonin düzeyleri gece saat 2: 00 de maksimuma ulaştı ve sabah saat 9: 00'da minimuma düştü ancak hasta grubuna göre kontrol grubunda oldukça yüksekti.

Breast cancer is the most common type of cancer in women worldwide. Cancer of the breast is a heterogeneous disease related to different biological characteristics and clinical actions. The cells of the breast divide without control. Melatonin is a hormone that is synthesized and released by the pineal gland in the brain and responds to the sleep/wake cycle in the body. Melatonin acts as a free radical scavenger and antioxidant. Antioxidants are substances that protect cells against free radicals and cause delay or prevent oxidation. The aim of this study is the determination of serum total antioxidants and melatonin levels on patients with breast cancer and compare them to the healthy group. In this thesis, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) was used to determine serum total antioxidant levels and high-performance liquid chromatography (HPLC) was used to measure the serum levels of melatonin in humans. According to our results, serum total antioxidants and melatonin levels in both the patient and control groups reached a maximum at 2:00 in the night and declined to a minimum at 9:00 in the morning but it was significantly high in the control group compared to the patient group.
Meme kanserli hastalarda serum total antioksidanlar ve melatonin hormon düzeylerinin belirlenmesi
Keywords: Kimya