DOKTOR MİLASLI İSMAİL HAKKI'NIN HAYATI VE HRİSTİYANLIK HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - ATLI, NURBA BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Doktor Milaslı İsmail Hakkı, pek çok alanda çalışmalar yapmış, çok sayıda eser kaleme almış önemli bir şahıstır. Milaslı İsmail Hakkı doktor kimliğiyle tıp alanında çeşitli çalışmalar yapmıştır. Bununla birlikte edebiyat ve din bilimleri hakkında da araştırmaları söz konusudur. Milaslı İsmail Hakkı'nın, din alanında yaptığı çalışmalara bakıldığında Dinler Tarihi alanında özellikle Hristiyanlık hakkında incelemelerde bulunduğu görülmektedir. Hristiyanlık hakkında belli başlı meseleleri ele almış Hz. İsa ile ilgili "Kur'an'a Göre Hz. İsa'nın Babası" adlı eseri yazmıştır. Onun bu eserinde günümüzde hala devam etmekte olan tartışmalı bir konu işlenmiştir. Ayrıca diğer bir eseri olan "Hristiyanlık ve Müslümanlık" adlı eserinde de Hristiyanlık hakkındaki temel tartışma konularına yer vermiştir. Çalışmamız onun bu eserleri önceliğinde diğer eserlerinden de yararlanarak oluşturulmuştur. Araştırmamızda Milaslı İsmail Hakkı'nın çalışmaları üzerinden Hristiyan düşüncesindeki bazı konular incelenmiştir. Yazarın bu konudaki düşüncelerine yer verilmiştir. Dönemin şartları dikkate alınarak onun düşünceleri yorumlanmıştır.

Doctor Milaslı İsmail Hakkı is an important person who has worked in many fields and written many works. Milaslı İsmail Hakkı has carried out various studies in the field of medicine as a doctor. In addition, he also conducts research on literature and religious sciences. When we look at Milaslı İsmail Hakkı's studies in the field of religion, it is seen that he made studies especially about Christianity in the field of History of Religions. He discussed certain issues about Christianity. About Jesus "According to the Quran Father of Jesus" He wrote the work. In this work of his, a controversial issue that still continues today is discussed. He also included the basic discussion topics about Christianity in his other work, "Christianity and Islam". Our study was created by taking advantage of these works of his, as well as his other works. In our research, some issues in Christian thought were examined through the works of Milaslı İsmail Hakkı. The author's thoughts on this subject are included. His thoughts were interpreted taking into account the conditions of the period.
Doctor Milaslı İsmail Hakkı's life and his views on Christianity
Keywords: Din