Sevofluran veya tiyopental indüksiyonundan sonra rokuronyum ve süksinilkolin kullanımının entübasyon koşullarına etkileri - Beştaş, Azize; Bayar, Mustafa Kemal; Erhan, Ömer Lütfi (My University, 2002)
AMAÇ: Hızlı endotrakeal entübasyon için süksinilkoline alternatif ilaçlardan biri de rokuronyumdur. Çalışmamız anestezi indüksiyonunda sevofluran yada tiyopental kullanımının rokuronyum veya süksinilkolin ile gerçekleştirilen laringoskopi ve entübasyon kalitesine olan etkilerini araştırmak üzere planlandı. YÖNTEM: Yaşları 21-52 arasında değişen, ASA l-ll grubundan güç entübasyon olasılığı olmayan 44 olgu çalışmaya alındı. Rastgele 4 gruba ayrılan olgulara premedikasyon uygulanmadı. Grup I-II'ye %50 O2/N2O içinde %7 konsantrasyonda sevofluran ile anestezi indüksiyonu sağlandı. Kirpik refleksi kaybolduktan sonra Grup I'e 0.6 mg/kg rokuronyum, Grup II'ye 1 mg/kg süksinilkolin verildi. Grup III-IV e %100 O2 ile birlikte tiyopental (4-7 mg/kg) verildikten sonra Grup lll'e 0.6 mg/kg rokuronyum, Grup IV'e 1 mg/kg süksinilkolin verildi. Kas gevşeticiden 60 saniye sonra yapılan laringoskopi ve entübasyon koşulları mükemmel, iyi, zayıf ve kötü olarak derecelendirildi. Indüksiyon öncesi, sonrası ve entübasyon sonrası olmak üzere üç dönem içerisinde hemodinamik parametreler ve oksijen satürasyonu değerlendirildi. SONUÇLAR: Hemodinamik değişiklikler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Grup l'de iyi diğer gruplarda mükemmel derecede laringoskopi ve entübasyon konforu sağlandı. Entübasyon kalitesi Grup l'e göre Grup II ve Grup IV'de anlamlı derecede daha iyi bulundu. YORUM: Entübasyon koşulları indüksiyondan 60 saniye sonra değerlendirildiğinde, en iyi koşulların tiyopental ve süksinilkolin ile sağlandığı kanısına vardık.
Keywords: Sevofluran; Entübasyon; intratrakeal; Laringoskopi; Anestezi; genel; Süksinilkolin; Rokuronyum; Tiyopental