YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM: VOSVIEWER İLE WEB OF SCIENCE TABANLI BİBLİYOMETRİK ANALİZ - Aydemir, Handan; Ayden, Cem (Mehmet ŞENTÜRK, 2025)
Bu çalışmada, dijital dönüşüm bağlamında yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşüm kavramı ele alınmıştır. Bu bağlamda yapılan çalışmalar özelinde bu kavramların gelişiminin ve yapılan çalışmaların haritasını çıkarmak hedeflenmiştir. Çalışmada günümüzde çok önem kazanan dijital dönüşüm kavramı yükseköğretim kurumları özelinde nicel veriler kullanılarak mevcut yazının bibliyometrik analizi yapılmıştır. Kavramla ilgili çalışma eğilimlerinin neler olduğu ve olacağının tespiti yapılmış ve sistemli bir özetle araştırmacıların yararlanması amaçlanmıştır. Analiz birimi olarak Web of Science veri tabanında taranan ve 2021-2025 yılları arasında yayınlanmış farklı türdeki eserlerin bibliyometrik verileri ölçüt olarak belirlenmiştir. Yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşüm ile ilgili 2021 ile 2025 yılları arasında yayımlanmış 953 makalenin bibliyometrik incelemesi yoluyla yapılan bu araştırma; zaman içindeki eğilimleri, araştırma alanlarını, önde gelen yazarları, coğrafi katkı dağılımını ve yaygın anahtar kelimeleri belirlemektedir. Bu doğrultuda araştırma, yalnızca güncel literatüre dair nicel bir görünüm sunmakla kalmayıp, aynı zamanda dijital dönüşümün yükseköğretim kapsamındaki çok disiplinli yapısını güçlü bir şekilde vurgulamakta ve alana dair kapsamlı bir tablo çizmektedir. Bu araştırma, yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşüm literatürüne dair kapsamlı ve sistematik bir inceleme sunmakta, alanın mevcut durumunu şeffaf bir şekilde ortaya koymakta ve gelecekteki çalışmalar için faydalı bir referans noktası sağlamaktadır. Bu yönüyle çalışma, yalnızca metodolojik açıdan yenilikçi değil, aynı zamanda pratik açıdan da değerli bir kaynaktır.

In this study, the concept of digital transformation in higher education institutions is discussed in the context of digital transformation. In this context, it is aimed to map the development of these concepts and the studies carried out specifically. In the study, the concept of digital transformation, which has gained great importance today, is subjected to a bibliometric analysis of the existing literature using quantitative data specific to higher education institutions. It is aimed to determine what the study trends are and will be related to the concept and to provide a systematic summary for researchers to benefit from. The bibliometric data of different types of works scanned in the Web of Science database and published between 2021-2025 are determined as the unit of analysis. This research, which is conducted through a bibliometric review of 953 articles published between 2021 and 2025 on digital transformation in higher education institutions, determines trends over time, research areas, leading authors, geographical distribution of contributions and common keywords. In this direction, the research not only provides a quantitative view of the current literature, but also strongly emphasizes the multidisciplinary structure of digital transformation within the scope of higher education and draws a comprehensive picture of the field. This research provides a comprehensive and systematic review of the literature on digital transformation in higher education institutions, transparently presents the current state of the field, and provides a useful reference point for future studies. As such, the study is not only methodologically innovative, but also a valuable resource from a practical perspective.
DIGITAL TRANSFORMATION IN HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS: WEB OF SCIENCE BASED BIBLIOMETRIC ANALYSIS WITH VOSVIEWER
Keywords: Policy and Administration (Other); Politika ve Yönetim (Diğer)