HEKZA(2-FORMİL?5-METOKSİFENOKSİ) SİKLOTRİFOSFAZEN'İN SCHİFF BAZI TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ÖZEN, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Hekzaklorosiklotrifosfazen(1) ile 2-hidroksi?4-metoksi benzaldehidin THF'de K2CO3 beraberliğinde oda sıcaklığında argon atmosferindeki reaksiyonundan hekza(2-formil-5-metoksifenoksi) siklotrifosfazen(2) elde edildi. Schiff bazı taşıyan 2,4,6-tris[2-(2-iminofenol)-5-metoksifenoksi)]-2,4,6-tris(2-formil?5-metoksifenoksi)siklotrifosfazen(3), 2,4,6-tris[2-(4-iminobenzoikasit)-5-metoksifenoksi)]-2,4,6-tris(2-formil?5-metoksifenoksi)siklotrifosfazen(4), 2,4-bis[2-(2-imino?5-metiltiazol)-5-metoksifenoksi)]-2,4,6,6-tetra(2-formil?5-metoksifenoksi) siklotrifosfazen(5), hekza(2-(4-iminobenzamit)-5-metoksifenoksi) siklotrifosfazen(6), 2,4,6-tris[2-(5-imino?1,3,4-tiazol-2-tiol)-5-metoksifenoksi)]-2,4,6-tris(2-formil?5-metoksifenoksi)siklotrifosfazen(7), 2-[2-(2-iminobenzotiazol)-5-metoksifenoksi)]-2,4,4,6,6-penta(2-formil?5-metoksifenoksi) siklotrifosfazen(8) hekza(2-(4-iminofenol)-5-metoksifenoksi)siklotrifosfazen(9) ve 2,4,6-tris[2-(4-iminoasetofenon)-5-metoksifenoksi)]-2,4,6-tris(2-formil?5-metoksifenoksi)siklotrifosfazen(10), hekza(2-formil-5-metoksifenoksi)siklotrifosfazenin(2) 2-hidroksi-4-metoksibenzaldehit, sırasıyla 2-aminofenol, 4-aminobenzoikasit, 2-amino-5-metiltiazol, 4-aminobenzamit, 5-amino-1,3,4-tiazol-2-tiyol, 2-aminobenzotiazol, 4-aminofenol ve 4-aminoasetofenon ile reaksiyonundan sentezlendi. Elde edilen ürünlerin yapıları IR, (1H, 13C, 31P) NMR ve elementel analiz ile aydınlatıldı. 2-amino?4-klorofenol ve 2-aminobenzimidazol ile hekza(2-formil-5-metoksifenoksi)siklotrifosfazenin reaksiyonundan Schiff bazı elde edilemedi.ANAHTAR KELİMELER: Hekzaklorosiklotrifosfazen, fosfazen, schiff bazı, schiff bazı ve fosfazenler.

Hexa(2-formyl-5-methoxyphenoxy)cyclotriphosphazene(2) was obtained from the reaction of hexachlorocyclotriphosphazene(1) with 2-hydroxy-4-methoxybenzaldehyde in presence of K2CO3 at room temperature in THF under argon atmosphere. Schiff base containing 2,4,6-tris[2-(2-iminophenol)-5-methoxyphenoxy]-2,4,6-tris(2-formyl-5-methoxyphenoxy)cyclotriphosphazene(3), 2,4,6-tris[2-(4-iminobenzoicacid)-5-methoxyphenoxy]-2,4,6-tris(2-formyl-5-methoxyphenoxy) cyclotriphosphazene(4), 2,4-bis[2-(2-imino-4-methyl-1,3-thiazole)-5-methoxyphenoxy]-2,4,6,6-tetra(2-formyl-5-methoxyphenoxy)cyclotriphosphazene(5), hexa[2-[(4-iminobenzamide)-5-methoxyphenoxy]cyclotriphosphazene(6), 2,4,6-tris[2-(5-imino-1,3,4-thiazole-2-thiol)-5-methoxyphenoxy]-2,4,6-tris(2-formyl-5-methoxyphenoxy)cyclotriphosphazene(7), 2-[2-(2-iminobenzothiazole)-5-methoxyphenoxy]-2,4,4,6,6-penta(2-formyl-5-methoxyphenoxy) cyclotriphosphazene(8) hexa[2-[(4-iminophenol)-5-methoxyphenoxy]cyclotriphosphazene(9) and 2,4,6-tris[2-(4-iminoasetophenon)-5-methoxyphenoxy]-2,4,6-tris(2-formyl-5-methoxyphenoxy) cyclotriphosphazene were synthesized by the reaction of hexa[(2-formyl-5-methoxy)phenoxy]cyclotriphosphazene(2) with 2-aminophenol, 4-aminobenzoicacid, 2-amino-5-methyl-1,3-thiazole, 4-aminobenzamide, 5-amino-1,3,4-thiazole-2-thiol, 2-aminobenzothiazole, 4-iminophenol and 4-iminoasetophenon respectively. The structures of the compounds were characterized by IR, 1H, 13C and 31P NMR spectroscopy and elemental analysis. Schiff base compounds could not be obtained from hexa[(2-formyl-5-methoxy)phenoxy]cyclotriphosphazene(2) with 2-amino-4-chlorophenol and 2-aminobenzimidazole.KEY WORDS: Phosphazenes, cyclotriphosphazenes, hexachlorocyclotriphsophazene, schiff base, schiff base and phosphazenes.
The derivates synthesis and characterization of some schiff base of hexa(2-formyl?5-methoxyphenoxy)cyclotriphosphazene
Keywords: Kimya