Hasta hakları birimi faaliyetlerinin sağlıkta kalite çalışmalarına katkısı - Derin, Neslihan; Demirel, Erkan T. (My University, 2011)
Kalite çalışmaları hasta haklarını uygulamalarını desteklediği gibi hasta hakları biriminde yapılan faaliyetlerde kalite çalışmalarına destek vermektedir. Hasta Hakları birimleri faaliyetlerinin, hasta tatmini, çalışan tatmini, kurum içi iletişimi, hastanenin vermiş olduğu sağlık hizmetinin iyileştirilmesi, hastanenin sosyal sorumluluğunu yerine getirmesi, hastanenin çeşitli kurumlar (sendikalar, sağlıkla ilgili dernekler, eğitim sağlayan kuruluşlar) işbirliğini geliştirmesi, kalite eğitimleri gibi bir takım kalite kriterlerinin yerine getirilmesine katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı “hasta hakları birimi faaliyetlerinin kalite çalışmalarına ne oranda katkı sağladığını ortaya çıkarmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için araştırmacıların kendileri tarafından geliştirilen anket Malatya ve Elazığ merkezde faaliyet gösteren hastane çalışanlarına uygulanmıştır. Çalışmanın problem cümlesi “Çalışanların Algılamalarına Göre, Hasta Hakları Birimi faaliyetleri kalite çalışmalarını ne oranda katkı sağlamaktadır? Şeklinde tasarlanmıştır. Çalışmanın sınırlılığı ise sadece iki ilde ki üniversite hastanelerinde görev yapan hasta hakları birimi faaliyetlerinin dikkate alınmasıdır. Yapılan pilot çalışma neticesinde hastane çalışanlarına göre hasta hakları birimi faaliyetleri kalite kriterlerinin yerine getirilmesine önemli katkı sağlamaktadır.
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: hasta hakları birimi faaliyetleri; sağlıkta kalite çalışmaları; kalite kriterleri