Armut pisillidi [Cacopsylla pyri L. (Hemiptera: Psyllidae)]’ne karşı farklı dalga boylarındaki sarı yapışkan tuzakların çekim etkinliğinin araştırılması - Kavak, Akif Emre; Özgen, İnanç; Güral, Yunus (My University, 2020)
Çalışmalar; Elazığ Merkez ve Örençay köyünde armut psilidi ile bulaşık iki adet 1-3 dönümlükarmut bahçesinde gerçekleştirilmiş olup, zararlının üç farklı popülasyon yoğunluğu (düşük,orta ve yüksek) belirlenerek üç farklı dönemde yapılmıştır. Çalışmalarda; 1, 2, 3, 4, 7, 10 ve 14.günlerde sarı yapışkan tuzaklara yakalanan Cacopsylla pyri L. (Hemiptera: Psyllidae)bireylerinin sayımları yapılmıştır. Çalışmada; Sekiz farklı sarı renk tonu kullanılmıştır. Sayımlarneticesinde; hangi sarı renk tonunun C. pyri bireylerini daha fazla çektiği, tuzaklar arasındaanlamlı bir fark olup olmadığı, Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri ile belirlenmiştir.Ayrıca; 14. gün sonunda tuzaklara yakalanan predatörler tespit edilmiş ve hangi renk tonunundaha fazla doğal düşman çektiği sütun grafikler yardımıyla ortaya konulmuştur. Çalışmalarneticesinde; 1023 tuzak kodlu sarı renk tonunun zararlı bireylerini en fazla, doğal düşmanlarıise en az çektiği tespit edilmiştir. Bu renk tonunun; armut bahçelerinde C. pyri bireylerinietkin olarak çektiği ve zararlarını önlemek amacıyla araştırıcılar tarafından bu konuda ilerideyapılacak detaylı çalışmalar neticesinde olumlu sonuçlar alınabileceği düşünülmektedir.
Keywords: Biyoloji; Entomoloji