Ratlarda bleomisin ile oluşturulan akciğer fibrozisinde erdosteinin inflamasyon ve fibrozis üzerine etkileri - Erden, Ersin Şükrü; Kırgıl, Gamze; Deveci, Figen; Ilhan, Nevin; Şimşek, Bengü Çobanoğlu; Turgut, Tevfik; Muz, Mehmet Hamdi (My University, 2008)
Bleomisin (BLM) uygulaması ile ratlarda akciğer fibrozisi oluşturarak, akut inflamatuvar ve fibrotik fazlarda akciğer dokusunda ve bronkoalveolar lavaj (BAL) sıvısında bazı kemokin ve sitokinlerin düzeyini, akciğer dokusunda oluşan histopatolojik değişiklikleri ve antioksidan etkisi olan erdosteinin akut inflamatuvar değişiklikler ve fibrozis üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya Wistar tipi 45 erkek rat alındı. 0.günde; kontrol grubuna (grup 1, n=15) intratrakeal (i.t.) salin, BLM (grup 2, n=15) ve erdostein grubuna (grup 3, n=15) i.t. BLM (7.5 U/kg) uygulandı. Erdostein grubuna BLM uygulamasında 2 gün önce peroral 10 mg/kg/gün erdostein başlandı. Tüm gruplarda 0., 14. ve 29. günde 5’er adet rat sakrifiye edilerek BAL yapıldı. BAL’da malondialdehit (MDA), makrofaj inflamatuar protein 1 alfa (MIP-1?), MIP-2 düzeylerinin ölçümü ve inflamatuvar hücre sayımı, akciğer dokusunda hidroksiprolin ölçümü ve histopatolojik inceleme yapıldı. BLM grubu ile karşılaştırıldığında erdostein grubunun BAL sıvısında nötrofil, MIP-1?, MIP-2, MDA düzeylerinin ve akciğer dokusunda hidroksiprolin (OH-P) içeriğinin akut inflamatuvar fazda (14. gün) (sırasıyla, p<0.001, p=0.017, p=0.009, p<0.001, p=0.009) ve geç fibrozis döneminde (29. gün) BAL MIP-2 hariç (sırasıyla, p=0.022, p=0.025, p=0.01, p<0.001) anlamlı derecede azaldığı saptandı. 29. günde fibrozis derecesi erdostein grubunda BLM grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olarak bulundu (p=0.01). Sonuç olarak, erdosteinin nötrofil birikiminin baskılanması, lipid peroksidasyonunun inhibe edilmesi, kemokinlerin üretim veya salınımının engellenmesi yoluyla BLM’nin neden olduğu akut akciğer inflamasyonu ve fibrozisini önleyebileceği düşünülmektedir
Keywords: Tiyoglikolatlar; Hayvanlar; Hastalık modelleri; hayvan; Sıçan; Wistar; Modeller; hayvan; Ekspektoran; Bleomisin; Rastgele seçim; Pulmoner fibroz; Bronkoalveolar lavaj sıvısı; Kemokinler; Tiyofenler