NANO MALZEME İÇEREN ÇİMENTO ESASLI KOMPOZİTLERİNDAYANIKLILIĞININ ARAŞTIRILMASI - GÜLER, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Çimento esaslı kompozit, içeriğindeki lifler sayesinde esnek davranış gösteren bir kompozit türüdür. Bu tez çalışmasında, nano malzeme içeren çimento esaslı kompozit numuneler çift durabilite etkisine maruz bırakıldıktan sonra dayanım özellikleri incelenmiştir. Numunelerin hazırlanmasında agrega olarak maksimum tane çapı (d max) 2 mm olan silis kumu, ASTM C 618 standardına uygun F sınıfı uçucu kül, lif olarak Polivinil alkol (PVA) lif, nano malzeme olarak nano silis (NS) ve karbon nano tüp (CNT) kullanılmıştır. Basınç dayanımı deneyleri için 50x50x50 mm boyutlarında küp numuneler ve eğilmede çekme dayanımı deneyleri için 50x75x360 mm boyutlarında prizmatik numuneler hazırlanmıştır. Numuneler 7, 28 ve 90 gün kür periyotları seçilmiştir. Numuneler kür edildikten sonra iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup numuneler, sülfat çözeltisinde dört gün bekletilmiştir. İkinci grup numuneler ise asit çözeltisinde dört gün bekletilmiştir. Her iki grup numuneler daha sonra donma-çözülme deneyine maruz bırakılmıştır. Daha sonra, çift durabilite etkisine maruz kalmış numunelere basınç dayanımı ve eğilmede çekme dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Basınç dayanımında ve eğilmede çekme dayanımında en iyi sonuçlar nano silis içeren numunelerde görülmüştür.

Engineered Cementitious Composites (ECC) is a kind of composite which shows flexible behavior thanks to the fibers it contains. In this study, strength properties of ECC containing nano material exposed to double durability effect were examined. The maximum grain diameter (d max) of aggregate in preparation of samples was selected as 2 mm. Class F fly ash in accordance with ASTM C 618 standard, polyvinyl alcohol (PVA) as fiber, nano silica (NS) as nano material and carbon nano tube (CNT) was used in this thesis. 50x50x50 mm cube samples for compressive strength tests and 50x75x360 mm prismatic samples for flexural strength tests was prepared. Samples were kept in cure for 7, 28 and 90 days. The cured samples were divided into two groups. The first group of samples was soaked to sulphated solution for four days. The second group of samples was soaked to acidic solution for four days. Both groups of samples were subjected to freeze-thaw testing. Later, the compressive strength and flexural strength of samples subjected to double durability effects were carried out. The results were found that compressive strength and flexural strength of samples containing nano silica were become higher that other samples.
Investigation of durability of cement itious composites containing nano materials
Keywords: İnşaat Mühendisliği