Gönüllü kamp liderlerinin benlik saygısı ve psikolojik sağlamlıklarının araştırılması - Kılıçer, Mehmet (Fırat Üniveristesi, 2026)
Günümüzde gönüllülük faaliyetleri, bireylerin sosyal sorumluluk bilinci geliştirmelerine, toplumsal dayanışmaya katkı sunmalarına ve psikolojik açıdan güçlenmelerine olanak sağlayan önemli sosyal süreçler arasında yer almaktadır. Özellikle gönüllü kamp liderliği, bireylerin liderlik becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra benlik saygısı ve psikolojik sağlamlık gibi psikolojik özelliklerinin güçlenmesine katkı sağlayabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, gönüllü kamp liderlerinin benlik saygısı ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde görev yapan gönüllü kamp liderleri oluştururken, örneklemini ise yapılan güç analizi doğrultusunda tesadüfi örnekleme yöntemiyle araştırmaya dahil edilen 361 gönüllü kamp lideri oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Benlik Saygısı Ölçeği ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılmış ve analiz sürecinde öncelikle normallik sınamaları gerçekleştirilmiştir. Çarpıklık ve basıklık değerlerinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu belirlenmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda parametrik testlerden independent samples t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve linear regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre gönüllü kamp liderlerinin benlik saygısı ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Benlik saygısı düzeyi yükseldikçe psikolojik sağlamlık düzeyinin de arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca bazı demografik değişkenlere göre benlik saygısı ve psikolojik sağlamlık düzeylerinde anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonuçları, benlik saygısının psikolojik sağlamlığın anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak araştırma bulguları, gönüllü kamp liderlerinde benlik saygısı ile psikolojik sağlamlığın birbiriyle ilişkili psikolojik yapılar olduğunu göstermektedir. Gönüllülük faaliyetlerinin bireylerin kendilik algısını güçlendirdiği, stresle başa çıkma becerilerini geliştirdiği ve psikolojik dayanıklılıklarını artırdığı söylenebilir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, gönüllü kamp liderlerinin psikososyal gelişimlerini destekleyici eğitim programlarının hazırlanmasının ve gönüllülük faaliyetlerinin sürdürülebilir biçimde teşvik edilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Today, volunteering activities are considered important social processes that enable individuals to develop a sense of social responsibility, contribute to social solidarity, and strengthen themselves psychologically. In particular, volunteer camp leadership may contribute not only to the development of leadership skills but also to the enhancement of psychological characteristics such as self-esteem and psychological resilience. The aim of this study is to examine the relationship between the self-esteem and psychological resilience levels of volunteer camp leaders and to determine whether these variables differ according to various demographic characteristics. The study was conducted using the relational survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consisted of volunteer camp leaders working under the Ministry of Youth and Sports, while the sample consisted of 361 volunteer camp leaders selected through random sampling based on power analysis. Personal Information Form, Self-Esteem Scale, and Psychological Resilience Scale were used as data collection tools. The obtained data were transferred to the SPSS package program, and normality tests were first conducted during the analysis process. Skewness and kurtosis values were found to be within acceptable limits, indicating that the data showed normal distribution. Accordingly, parametric tests including independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and linear regression analysis were used. In the study, the significance level was accepted as p<0.05. According to the findings of the study, a positive and statistically significant relationship was found between the self-esteem and psychological resilience levels of volunteer camp leaders. It was determined that as self-esteem levels increased, psychological resilience levels also increased. In addition, significant differences were found in self-esteem and psychological resilience levels according to certain demographic variables. Regression analysis results revealed that self-esteem was a significant predictor of psychological resilience. As a result, the findings of the study indicate that self-esteem and psychological resilience are interrelated psychological constructs among volunteer camp leaders. It can be stated that volunteering activities strengthen individuals' self-perception, improve their coping skills with stress, and increase their psychological resilience. Based on the findings obtained, it is considered important to develop educational programs that support the psychosocial development of volunteer camp leaders and to encourage volunteering activities in a sustainable manner.
An examination of the self-esteem and psychological resilience of volunteer camp leaders working
Keywords: Spor