Malatya'daki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Kuluçkahanelerinin Yapısal, Biyolojik ve Teknik Yönden İncelenmesi - Karabulut, Murat Hakan; Köprücü, Kenan (My University, 2019)
Bu çalışmada, Malatya’daki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahanelerinin yapısal, biyolojik veteknik yönleri araştırılmıştır. Gerçek zamanlı olarak işletmelerdeki yetkili kişi ve çalışanlarla yüz yüze yapılananket çalışmalarıyla veriler elde edilmiştir. Sonuçlara göre, Malatya’daki aktif olarak çalışan yavru gökkuşağıalabalığı kuluçkahanelerinin 5 adeti küçük (?2 milyon adet yavru balık/yıl), 3 adeti orta (2-10 milyon adet yavrubalık/yıl) ve 2 adeti ise büyük (>10 milyon adet yavru balık/yıl) kapasitelidir. Bu işletmelerin yönetim yapısı %50şirket-ortaklık, %40 şahıs-aile ve %10 kooperatif şeklindedir. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin toplamkapasite içerisindeki payları sırasıyla %4.18, %44.15 ve %51.68 olarak bulunmuştur. Bu kuluçkahanelerinprojelendirilmiş toplam kapasitesinin yıllık 52 994 292 adet yavru balık olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikteişletmelere ait yavru balık üretim miktarı yıllık toplam 21 514 292 adettir. Bu kuluçkahanelerdeki ortalamakapasite kullanım oranı %40.6’dır. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler için bu oran sırasıyla %59.85, %42.22ve %38.34’dır (p?0,05). Küçük (%76.7) ve orta kapasiteli (%70.2) işletmeler, büyük kapasiteli işletmelere(%63.61) göre daha yüksek üretim verimliliğine sahiptir (p?0,05). Bu işletmelere ait ortalama üretim verimliliğiise %74.44 olarak bulunmuştur. Mevcut işletmelerin yapısal, biyolojik ve teknik özelliklerindeki farklılıklarbunların kapasite kullanım oranını ve üretim verimliliğini doğrudan etkilemektedir.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; İşletme