ERGENLERİN SANAL ZORBALIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Pamuk, Mustafa; Bavlı, Bünyamın (My University, 2013)
Bu araştırmada ergenlerin sanal zorbalıklarının öz-anlayış düzeylerine, cinsiyete ve sınıf düzeyine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri, İstanbul'da liseye devam eden 169'u kız, 188'i erkek toplam 357 ergenden sağlanmıştır. Araştırmada ergenlerin sanal zorbalıklarını belirlemek amacıyla Arıcak, Kınay ve Tanrıkulu (2011) tarafından geliştirilen siber zorbalık ölçeği; özanlayış düzeylerini belirlemek amacıyla Türkçeye Deniz, Kesici ve Sümer tarafından uyarlanan öz-anlayış ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ergenlerin sanal zorbalıklarının öz-anlayış düzeylerine(F=.158, p > .05) ve sınıf düzeyine (F=2,350, p > .05) göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı, cinsiyete(t= 2,011, p < .05)göre ise erkeklerin lehine anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu bulunmuştur. Araştırmalardan elde edilen bulgular doğrultusunda tartışma yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Psikoloji