SEKSÜEL FONKSİYONLARIN KORONER ARTER HASTALIĞI GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ - KARASU, MEHDİ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Koroner arter hastalığı tüm dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Koroner arter hastalığı yapılan cerrahi ve anjiyografik müdahalelerin yanında medikal tedavi masrafları ve azalan iş gücü nedeniyle sağlık harcamalarında artışın yanında artan ekonomik kaybın önemli sebeplerindendir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi koroner arter hastalığında da primer önleyici tedavinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Koroner arter hastalığı oluşumunda çevresel ve genetik risk faktörlerinin etkisi olduğu bilinmektedir. Beslenme alışkanlığı, sigara dumanı maruziyeti, sedanter yaşam gibi cinsel ilişki sıklığı da koroner arter hastalığı oluşumunda yaşam tarzı içinde değerlendirilebilinecek bir faktördür. Bu çalışmada cinsel ilişki sıklığının koroner arter hastalığı oluşumu üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya kardiyoloji polikliniğine başvuran ve daha önce koroner arter hastalığı öyküsü olmayan 180 hasta alınmıştır. Hastalar koroner anjiyografi sonucu normal koroner anatomi olarak değerlendirilen 90 hasta ile koroner arter hastalığı tanısı konulan 90 hasta şeklinde gruplandırılmıştır. Hastalar mevcut ek hastalık varlıkları, demografik özellikleri ve cinsel ilişki sıklıklarına göre değerlendirilmişlerdir. Cinsel ilişki sıklığının koroner arter hastalığı üzerine etkisi değerlendirilirken koroner arter hastalığı gelişimi üzerinde etkisi olabilecek diğer faktörler de göz önünde bulundurulmuştur. Çalışma sonucunda cinsel ilişki sıklığının daha fazla olduğu hastalarda normal koroner anatominin daha fazla görüldüğü, koroner arter hastalığı olanlarda ise tek damar hastalığının çoklu damar hastalığına oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Sonuç olarak cinsel ilişki sıklığı arttıkça koroner arter hastalığı oluşumunun ve koroner arter hastalığı ciddiyetinin azaldığı, koroner arter hastalığı gelişiminde cinsel ilişkinin önleyici bir faktör olabileceği ve bu konuda daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, cinsel ilişki sıklığı

Coronary artery disease is the leading cause of death worldwide. In addition to surgical and angiographic interventions for coronary artery disease, medical treatment costs and reduced workload increase health spending as well as increased economic loss. As with many diseases, the importance of primary prevention treatment is increasing day by day in coronary artery disease. It is known that environmental and genetic risk factors influence coronary artery disease development. Sexual intercourse, can also be assessed in the lifestyle of coronary artery disease such as nutritional habits, exposure to cigarette smoke, sedentary lifestyle etc. In this study, it was aimed to investigate the effect of sexual intercourse on the formation of coronary artery disease. The study included 180 patients who applied to the cardiology outpatient clinic and who did not have previous history of coronary artery disease. Patients were grouped as 90 patients with normal coronary anatomy and 90 patients with coronary artery disease diagnosis. Patients were assessed according to the presence of additional diseases, their demographic characteristics and the frequency of sexual intercourse. The effect of sexual intercourse on coronary artery disease has been considered in other factors that may have an impact on the development of coronary artery disease. As a result of the study, it was seen that patients with more frequent sexual intercourse had more normal coronary artery anatomy and those with coronary artery disease had more single coronary artery disease than multiple vascular disease. As a result, it was concluded that the incidence of coronary artery disease and coronary artery disease severity decreased as the frequency of sexual intercourse increases, and that sexual intercourse might be a preventive factor in the development of coronary artery disease and that more extensive researches should be done in this regard. Key words: Coronary artery disease, sexual intercourse
The effect of sexual functions on the development of coronary artery disease
Keywords: Kardiyoloji