TAGUCHİ DENEY TASARIM YÖNTEMİ KULLANILARAK SEMENTASYON ÇELİĞİNİN TEĞETSEL SİLİNDİRİK TAŞLAMA YÖNTEMİ İLE İŞLENMESİNDE KESME PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI - SAĞLAM, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Taşlama işleminde genel olarak istenen amaç, işlenecek malzemenin istenen hassasiyet ve yüzey kalitesinde üretilmesini sağlamaktır. Taşlamanın genel olarak talaşlı imalatta son işlem olması veya daha sonraki işlemlere iyi bir geçiş sağlaması bakımından parametre kombinasyonunun isabetli oluşturulması gerekir. Son yıllarda taşlama işleminde kesme parametrelerinin etkisi endüstriyel alanda kendisine önemli derecede yer bulmuştur. Bu çalışmamızda Taguchi deney tasarım yöntemi kullanılarak sementasyon çeliğinin teğetsel silindirik taşlama yöntemi ile işlenmesinde kesme parametrelerinin ortalama yüzey pürüzlülüğü, titreşim ve talaş kaldırma oranı üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Kesme parametreleri olarak talaş derinliği, ilerleme hızı, kesici takım devri ve iş parçası parametrelerinin farklı seviyeleri kullanılmıştır. Ayrıca yapılan deneysel çalışmalar sonucunda elde edilen sonuçlar Anova varyans analizi yöntemi ve Minitab 15 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda teğetsel silindirik taşlama yönteminin geleneksel silindirik taşlama yöntemine göre daha iyi ve daha pratik olduğu belirli üstünlükler getirdiği tespit edilmiştir.

The general purpose of the grinding process is to provide the production of processed material in expected sensitivity and surface quality. It is necessary to product the combination of the parameters reasonably because of grinding is the last process in the machining or it provides a good transition to the next process. Recently, the effect of cutting parameters has an important role in the industrial area. In this study, the effect of cutting parameters on the mean surface roughness, vibration and material removal rate were investigated in the process of AISI 8620 cementation steel via tangential cylindrical grinding method by using Taguchi 's design method. Different levels of depth of cut, axial feed rate, wheel speed and workpiece speed parameters were used as cutting parameters. In addition, the obtained experimental results were evaluated statistically by using ANOVA variance analysis method and Minitab 15 software. The performed experiment Show that the tangential cylindrical grinding method has a lot of advantages over the conventional cylindrical grinding method.
I?nvestigation ofcutting parameters in processing of cementation steel with tangential cylindrical grinding by using Taguchi experimental design methood. investigation
Keywords: Teknik Eğitim