Effect of xylazine-thiopental anesthesia on canine fatty acid profiles - Ünsaldı, Sami; Kılıç, Servet; Ökkeş,; Yılmaz, Okkes; Yilmaz,; İşler, Cafer Tayar (My University, 2009)
Bu çalışmada 5 kontrol grubu (KG) ve 5 ksilazin-tiopental grubu (KTG) köpekte yağ asitlerinin tip ve konsantrasyon profili araştırıldı. KG’u köpeklerin kan örnekleri alındıktan sonra tiopental ile ötenazi edilip böbrek ve karaciğerlerinden doku örnekleri alındı. KTG’u olgular i.m. 1.5 mg/kg ksilazin hidroklorid ve i.v 20 mg/kg tiopental sodyum verilerek aneztezi edildiler. KTG’u olgular anesteziden tamamen çıkıp kan örnekleri alındıktan sonra tiopental verilerek ötenazi edilip karaciğer ve böbreklerinden doku parçası alındı. Alınan tüm örnekler gaz kromotografisi kullanılarak analiz edildiler. Analiz sırasında KG’unun serum, karaciğer ve böbreklerinden sırasıyla 12, 17 ve 18, KTG’unun serum, karaciğer ve böbreklerden 13, 19 ve 17 farklı tipte yağ asidi saptandı. KTG’unun verileri KG’nununki ile karşılaştırıldığında böbreklerdeki palmitik asit (C16:0) ve stearik asit (C18:0) ile karaciğerdeki linoleik asit (C18:2n-6) verilerinde azalma, buna karşın karaciğerdeki eikosatrienoik asit (C20:3n-9) miktarında belirgin bir artış saptandı. Ayrıca KTG’unun serum, karaciğer ve böbreklerindeki toplam yağ asidi konsantrasyonunun KG’undakilerden yüksek olduğu fakat bu yüksekliğin istatsitiksel olarak önemli olmadığı gözlemlendi. Sonuç olarak, mevcut verilerden ksilazin-tiopentalın yağ aistleri profili üzerine hücresel düzeyde etki oluşturabileceği kanısına varıldı.
Keywords: Anestezi; köpek; yağ asitleri; ilaç kombinasyonları; tiyopental; ksilazin