Eksternal dakriosistorinostomi ve bikanaliküler silikon tüp entübasyonu cerrahisi sonuçlarımız - Güler, Mete; Evren, Özge; Demir, Tamer; Kurt, Jülide (My University, 2007)
Amaç: Edinsel nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan hastalarımızda eksternal dakriosistorinostomi ve silikon tüp entübasyonu (EDSR+STE) cerrahilerinin sonuçlarını değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Yaşları 9 ile 62 (ortalama 36,9) arasındaki edinsel nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan 74 hastaya genel anestezi altında yapılan toplam 80 EDSR+ STE cerrahisi retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: On üç hasta (%17,5) erkek, 61 (%82,5) hasta kadın idi. Seksen cerrahinin 79’ u ilk girişimdi ve bu cerrahilerden 73’ünde (%91,25) açık pasaj elde edildi. Cerrahi sonrası ortalama takip süresi 7,4 ay (3-32 ay) idi. Bir (%1,25) müdahale başka bir merkezde ameliyat olan hastanın komplikasyonunu düzeltmek amacıyla yapıldı ve bu hastada da açık pasaj edinildi. Altı (%7,5) gözde pasaj kapandı. Elli yaşından genç olan 4 hasta tekrar ameliyat edildi ve bunların 2’ (%50) sinde yeniden açık pasaj edinildi. Sonuç olarak 80 nazolakrimal kanal tıkanıklığının 76’ (%95) sında pasaj açık idi. Bir (%1,25) gözde cilt fistülü gelişti ve başarıyla onarıldı. Beş (%6,25) gözde punktum erozyonu izlendi. En önemli erken şikayet epistaksis 9 (%11,25) cerrahide izlendi.Sonuç: Eksternal DSR+STE cerrahisi güvenli, etkili bir yöntemdir ve edinsel nazolakrimal kanal tıkanıklıklarında ilk girişim olarak uygulanabilir.
Keywords: Dakriyosistorinostomi; Geriyedönük çalışma; Entübasyon; Silikonlar